— donderdag 18 juli 2019, 15:38 | 0 reacties, praat mee

Ook voor het ontwikkelen van cursussen voor journalisten is er nu overheidssteun

Het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek heeft op 17 juli een nieuwe subsidieregeling voor talentontwikkeling in de onderzoeksjournalistiek opengesteld. Deze subsidieregeling is bestemd voor organisaties die trainingen of cursussen aanbieden rond onderzoeksjournalistiek. Die moeten dan wel voor iedereen toegankelijk zijn. Laatste wijziging: 22 juli 2019, 08:32

Subsidie-aanvragen kunnen alleen worden ingediend door organisaties en bedrijven met een missie in de journalistiek, die aantoonbaar ervaring hebben met het soort activiteiten waarvoor subsidie wordt gevraagd. Scholen zijn uitgesloten van de regeling.

Volgens Bart Brouwers, die de regeling voor het stimuleringsfonds begeleidt, zal het aantal partijen dat kan aanvragen de tien niet overstijgen. Omdat er niet zoveel organisaties zijn die nu al dergelijke activiteiten voor journalisten organiseren. De regeling geldt voor 1 jaar en wordt mogelijk verlengd.

In totaal is er een bedrag van 275.000 euro beschikbaar. Hiervan is 200.000 euro bedoeld voor het opzetten en ontwikkelen van de initiatieven. Per project kan tot maximaal 50.000 euro aan subsidie aangevraagd worden; dit kan bijvoorbeeld worden besteed aan de opzet van de cursus of de aanschaf van lesmateriaal.

De resterende 75.000 euro is beschikbaar voor het vergoeden van de cursuskosten van de deelnemers. Om de drempel laag te houden voor aankomende cursisten mag maximaal 25% van de cursuskosten doorberekend worden in de cursusprijs aan de deelnemers. Het fonds vergoedt de resterende cursuskosten tot maximaal 750 euro per deelnemer na een afgeronde cursus. Voor de subsidie komen alleen activiteiten met een niet-commercieel karakter in aanmerking.

Volgens Brouwers wordt een deel van de subsidie afhankelijk van het aantal deelnemers om te voorkomen dat er cursussen worden ontwikkeld waar niemand op af komt.

De regeling is bedoeld voor journalistieke organisaties, niet voor individuele journalisten die op zoek zijn naar een cursus of training. Daarvoor biedt het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten wel mogelijkheden.

Subsidie kan worden aangevraagd tussen 17 juli en 25 augustus 2019. In september vallen de besluiten over de subsidies. Per 1 oktober 2019 kunnen de toegewezen projecten van start gaan.

De regeling maakt onderdeel uit van de vijf miljoen euro die het kabinet uittrekt voor onderzoeksjournalistiek. Vier miljoen gaat naar onderzoeksjournalistiek, een miljoen naar opleidingen, trainingen en talentontwikkeling. Van dat miljoen wordt ook steun gegeven aan het project persveilig.nl .

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.