— vrijdag 6 juli 2018, 17:42 | 0 reacties, praat mee

Kamer steunt bezuiniging op NPO en pleit voor PowNed; Human en WNL

De coalitiepartijen steunen het kabinet bij het voornemen de publieke omroep met 62 miljoen te korten in 2019. Wel willen de partijen van minister Arie Slob (Media) veel meer inzicht in hoe de NPO die korting vervolgens vertaalt in concrete bezuinigingen. Laatste wijziging: 6 juli 2018, 17:48

Dat valt op te maken uit schriftelijke vragen die de partijen aan de minister hebben gesteld en in handen zijn van Villamedia. Eigenlijk zou er woensdag en later donderdag een overleg tussen de Kamer en de minister zijn. Dat kon door ziekte van Slob niet doorgaan. En inmiddels is de Kamer met zomerreces. Dus voor overleg is geen tijd meer. Vandaar dat is afgesproken dat de vragen schriftelijk worden ingediend en vervolgens ook tijdens het reces door Slob worden beantwoord.

De Kamer lijkt ook in te stemmen met het kabinetsplan om 5 miljoen euro per jaar voor onderzoeksjournalistiek uit te trekken. Ondanks dat het overleg niet is doorgegaan, gaan het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek en het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten al wel door met het eerste proefjaar.

De coalitiepartijen verbazen zich er verder over dat de NPO niets ziet in samenwerking met commerciële omroepen binnen het online platform NLziet. De Kamerleden zien in het platform een Nederlands antwoord op diensten als Neflix en vragen de minister te bekijken of het de NPO zover kan krijgen NLziet serieuzer te nemen en eventuele wettelijke beperkingen weg te nemen die samenwerking in de weg staan.

In de Kamer lijkt zich verder een meerderheid af te tekenen om het de aspirant-omroepen WNL, PowNed en Human makkelijker te maken in het bestel te blijven. Het CDA verwoordt het zo: ‘De publieke omroep kent momenteel drie aspirant-omroepen, elke met de opdracht bij te dragen aan de pluriformiteit in het publieke bestel. Het CDA is van mening dat diverse aspirant-omroepen daarin lijken te zijn geslaagd. Er komen signalen van de aspirant-omroepen dat de harde grens van het benodigd aantal leden, voor definitieve toelating tot het bestel onder de huidige maatschappelijke omstandigheden, onhaalbaar zou zijn. Wat is de visie van de minister op de huidige manier waarop hierover besloten wordt en de criteria daarbij om omroepen definitief toe te laten? Wat zijn de financiële consequenties van de definitieve toelating van aspirant-omroepen?’

Kamerbreed is er waardering voor de lokale omroepen en wordt Slob gevraagd de Nederlandse gemeenten aan te zetten hun verplichting na te komen lokale omroepen te financieren. Dat doet 30 procent van de gemeenten nu niet. Sommige partijen willen meer geld voor de lokale omroepen, maar erg hard pleiten ze daar niet voor. De lokale omroepen zelf hebben al eerder aangegeven dat de huidige minimum bijdragen van gemeenten veel te laag is.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.