— dinsdag 24 april 2018, 15:19 | 0 reacties, praat mee

Ook in VS geen auteursrecht voor dieren na rechtszaak rond selfie van aap

Dieren kunnen onder de Amerikaanse wet definitief geen aanspraak maken op het auteursrecht. Dat heeft een federale rechtbank van de Verenigde Staten bepaald in een uitspraak rond de selfie van een makaak-aap.

De wilde kuifmakaak Naruto maakte in 2011 op het Indonesische eiland Sulawesi een foto van zichzelf, met de camera van natuurfotograaf David Slater. Die beelden werden drie jaar later gepubliceerd in een boek. De foto werd vaak overgenomen, tot onvrede van de fotograaf. Slater stelde altijd dat zijn foto vaak werd gebruikt zonder toestemming. Maar critici vonden dat het auteursrecht bij de makaak-aap lag.

In 2015 volgde een rechtszaak, die namens Naruto werd aangespannen door dierenrechtenorganisatie PETA. PETA verloor, maar ging vervolgens in beroep. Dit hoger beroep leidde in 2017 tot een schikking met Slater. Daarin beloofde de fotograaf dat hij 25 procent van de opbrengsten van zijn boek zou doneren aan liefdadigheidsprojecten voor de bedreigde apensoort in Indonesië.

De federale rechtbank verwijst naar een eerdere uitspraak van het Hooggerechtshof, dat oordeelde dat dieren geen mensen kunnen aanklagen. Het dier kan daarom ook geen aanspraak maken op het auteursrecht. Ook de motieven van PETA werden in een voetnoot door het Hof in twijfel getrokken. Met de schikking werd de aap zelf niet geholpen, maar de belangen van PETA wel, oordeelt de rechtbank. Meer bij de Wall Stret Journal

Bekijk meer van

VS PETA David Slater

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.