— maandag 28 november 2022, 13:24 | 0 reacties, praat mee

Ook hoofdredacteuren trekken zich verharding op sociale media aan

Voorzitter Corine de Vries van het Genootschap van Hoofdredacteuren - © Ivo van der Bent

Het Genootschap van Hoofdredacteuren is bezorgd over de steeds hardere toon tegenover journalisten op sociale media, zegt voorzitter Corine de Vries. Ze reageert op Telegraaf-hoofdredacteur Paul Jansens’ oproep aan journalisten te stoppen met onderlinge scheldpartijen en beledigingen. De Vries: ‘De veiligheid van journalisten in zijn algemeenheid is in het geding.’ Laatste wijziging: 28 november 2022, 22:09

‘Mediahoer’, ’teef en ’nazi-bitch’ zijn enkele van de talloze scheldwoorden die rechtbankverslaggever Saskia Belleman van De Telegraaf krijgt toegeworpen vanaf sociale media. Ze zegt te zijn gestopt met het bijhouden van alle verwensingen.

Deze ‘baggerstroom’ die zij en andere journalisten te verstouwen krijgen, zijn volgens Paul Jansen van een andere orde dan in de jaren 90, toen er nog geen sociale media waren. ‘De groeiende dreiging richting onze beroepsgroep, zowel op straat als online, is zorgelijk.’

Dat sentiment, zo stelt Jansen, moet niet worden versterkt door scheldpartijen en beledigingen tussen journalisten onderling. Hij wijst in het bijzonder op de ‘haat’ richting Telegraaf-verslaggever Wierd Duk, ‘die in de Volkskrant en NRC als radicaal- en extreemrechts wordt weggezet’.

Scheldpartijen en beledigingen
Corine de Vries onderkent namens het genootschap dat onderlinge scheldpartijen en beledigingen tussen journalisten niet bijdragen aan een veiliger klimaat, maar stelt dat het instituut zich ‘niet mengt in discussies tussen individuele journalisten onderling’. Wel wijst ze erop dat ze zich in zijn algemeenheid zorgen maakt over de verharding op sociale media en dat hier in het genootschap aandacht voor is.

De Vries: ‘Deze week presenteert PersVeilig (dat het genootschap mede oprichtte) een onderzoek naar agressie, bedreiging en geweld tegenover vrouwelijke journalisten. Daar zullen ook enkele acties worden aangekondigd die de veiligheid moeten vergroten.’

Paul Jansen zegt ‘gelukkig’ te zijn dat het genootschap – na intern beraad - ook zegt te vinden dat onderlinge scheldpartijen en beledigingen verkeerde sentimenten kunnen voeden. Hij wilde een reactie omdat het instituut zich eerder ook uitsprak tegen het ‘rioolratten’-filmpje van FvD- Kamerlid Gideon van Meijeren, die een SBS-journaliste aanpakt.

Bekijk meer van

Sociale media

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.