— donderdag 10 februari 2011, 10:05 | 0 reacties, praat mee

Navelstaren

Eerst ging het goed. Heel goed zelfs. Nieuws uit Caïro kwam razendsnel tot ons via Twitter en de nieuwssites die bovenop Egypte zaten.Toen bleek dat Amerika en de EU niet over de brug wilden komen met een fors statement over Moebarak. Dat was jammer, maar voorspelbaar. Zoals Arnon Grunberg het in zijn Voetnoot in de Volkskrant treffend zei: ‘Democratie is een speeltje voor het volk als de belangen zijn gediend. Onze leiders verhouden zich tot de democratie als een priester die al zestig kinderen heeft misbruikt tot het celibaat’.

Maar de journalisten, grote redders in nood, bleven de Egyptenaren in ieder geval een stem geven. Ook toen zij bedreigd werden, o held­haftigen. Gehurkt op balkons, beschenen met slechts een zaklamp (Rudi Vranckx in Nieuwsuur), gaven zij ons de laatste stand van zaken en lieten zij zien dat er nog steeds een groot televisiescherm staat op het Tahrir plein.

Toen werden journalisten ontvoerd, bijna doodgestoken en op andere manieren gekweld. Dat was minder. Maar pas echt mis ging het toen de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) het advies gaf aan journalisten om niet naar Egypte te gaan. Niet naar Egypte! Hoe durft de NVJ dat te zeggen? In De Wereld Draait Door (DWDD) verzamelde de crème de la crème van de journalistiek zich om haar afkeer uit te spreken: ‘Een onderschatting van het vak’ (Aad van den Heuvel)

‘Sympathiek en vaderlijk advies, maar volstrekt onnodig’ (Wouter Kurpershoek) en: ‘Journalisten moeten geen lid zijn van de NVJ’ (Jort Kelder). Vooral die laatste opmerking staat wat mij betreft symbool voor het navelstaren waar wij Nederlanders patent op hebben. Het duurde een volle week, maar uiteindelijk kwamen we toch weer uit waar wij altijd uitkomen achter de dijken: onszelf.

He ja, laten we eens fijn een boom opzetten over de vraag of de vereniging van journalisten wel of geen advies mag geven. Dat er wordt gesproken over journalisten die in gevaar zijn snap ik: dat is nieuws. Maar wat andere journalisten die NIET in Egypte zijn daarvan vinden wil ik niet weten. Stuurlui aan wal.

Of je het nou eens bent of niet met de adviserende rol die de NVJ hier op zich neemt: neem het voor lief, leg het naast je neer, doe wat je wil, maar laat je niet afleiden!
Maar het leed was al geschied: bij DWDD ging het weer over ons. Laten we het vooral niet hebben over wat we vinden van de berichten die de journalisten in doodsnood aan ons brengen. Revolutie in Egypte? Ach, na een paar dagen weten we het wel. Een discussie over de afwachtende houding van onze regering? Nee bah saai. Een gesprek over de vraag of een Egypte zonder Moebarak inderdaad zal worden overgenomen door mannen met baarden en zwaarden? Mwah, dat is toch een feit? Nee, laten we weer eens fijn navelstaren, daar zijn we toch het beste in.

.(JavaScript moet ingeschakeld zijn om dit e-mail adres te bekijken) is presentator BNR Nieuwsradio

Bekijk meer van

Frederique de Jong

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.