training eu starters

— dinsdag 31 januari 2023, 08:40 | 1 reactie, praat mee

Onze man in Senegal, Joost Bastmeijer, zit nog even in de Achterhoek

Het contrast kan bijna niet groter. Over enkele dagen verhuist Joost Bastmeijer, correspondent in Afrika voor de Volkskrant, naar Dakar in Senegal. Maar nu ontvangt hij Villamedia in Vorden in de Achterhoek, een plaats met iets meer dan 7 duizend inwoners. Een interview over je dromen uitspreken en waarmaken - ondanks de hobbels op de weg - en hoe het correspondentschap een stuk minder sexy en gewild is geworden.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

Bert van Hijfte, 31 januari 2023, 13:34

“Het valt Bastmeijer op dat de correspondentschappen een stuk minder ‘gewild’ zijn dan vroeger: ‘Vacatures staan lang open. De tijden zijn veranderd, het leven is duur geworden. Denk bijvoorbeeld aan de onkostenvergoeding of verhuiskosten. Bij Trouw werden mijn onkosten bijna niet vergoed. Je gaat naar Soedan. Je hebt een fixer nodig, een chauffeur, een auto, de vlucht moet betaald worden, net zoals benzine en een visum: het kost veel geld. Zie dat geld maar op te hoesten als je nog niet helemaal weet of je geld aan een verhaal gaat verdienen. Het is een onzeker bestaan. De NOS en de Volkskrant zijn erg goed voor hun mensen, maar het is per medium wisselend.’ “

Bastmeijer geeft zelf antwoord waarom correspondentschappen een stuk minder gewild zijn. Als media niet de middelen hebben of die niet willen alloceren voor een fatsoenlijke betaling dan doe je dit werk niet en moeten kranten en andere media zich ernstig afvragen hoe professioneel hun verslaggeving is in vergelijking met bijvoorbeeld de New York Times of The Guardian (en vele anderen). We krijgen nu al de hele tijd buitenlandverhalen te lezen van bureauredacteuren, die net als Bastmeijer die heel Afrika moet verslaan, verstand hebben van talloze landen met hun specifieke historie, culturen, etniciteiten, religies etc.
Er zijn ook lezers die minder gecharmeerd zijn van de hapklare-brokken-journalistiek, van duizend woorden met de echo van andere, vaak buitenlandse media, die beter zijn ingevoerd.
Goede journalistiek heeft zo zijn prijs en die begint met een fatsoenlijke honorering van de journalist. 

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.