training eu starters

— woensdag 14 september 2022, 10:33 | 0 reacties, praat mee

Ontslagen expert Peiter Zatko getuigt over ‘gatenkaasbeveiliging’ Twitter

Zatko tijdens zijn getuigenis voor een speciale onderzoekscommissie van het Amerikaans Congres | AFP

Een bij Twitter ontslagen veiligheidsexpert die nu als klokkenluider alarm slaat over de vermeende beroerde staat van interne beveiliging, heeft gisteren getuigd voor een speciale commissie van het Amerikaanse Congres. Het beeld dat Peiter Zatko schetst over de staat van die beveiliging is 'onthutsend', bericht de Volkskrant. Laatste wijziging: 14 september 2022, 10:36

Twitter zou volgens Zatko niet weten welke informatie het over gebruikers verzamelt, noch precies weten waar die gegevens allemaal staan opgeslagen. Medewerkers van Twitter zouden bovendien vergaande toegang hebben tot accounts van gebruikers. Overnemen zou een fluitje van een cent zijn, aldus Zatko.

Twitter zegt dat Zatko onzin verkoopt, en indertijd werd ontslagen omdat hij slecht werk afleverde.

Tegelijk kwam Twitter de afgelopen tijd slecht in het nieuws: een oud-werknemer bleek te spioneren voor Saudi-Arabië en een ambitieus project dat juist was bedoeld om desinformatie te bestrijden, bleek op de vooravond van lanceren bijna te zijn geïnfiltreerd door aanhangers van gewelddadige samenzweringstheorieën.

Verder is het platform verwikkeld in een gevecht met miljardair Elon Musk. Die wilde het platform overnemen voor 44 miljard dollar, maar zag daar van af, omdat het platform volgens Musk overloopt van bots. Twitter stelt het meevalt en bovendien letterlijk geen dealbreaker kan zijn. Tegelijk mag Musk de getuigenis van Zatko gebruiken in de lopende rechtszaak.

Bekijk meer van

Twitter Peiter Zatko

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.