data als kans

— woensdag 7 september 2022, 08:46 | 0 reacties, praat mee

‘Project om desinformatie op Twitter te bestrijden bijna geïnfiltreerd door QAnon’

AP

Social mediaplatform Twitter stond op het punt een QAnon-account toe te voegen aan Birdwatch, een exclusieve afdeling binnen Twitter, dat juist desinformatie moet bestrijden. Medewerkers ontdekten dat pas op de vooravond van de lancering, begin 2021. Laatste wijziging: 7 september 2022, 08:53

De pijnlijke onthulling dat Birdwatch al bij lancering aangetast dreigde te raken, komt uit een intern gelekt rapport. Desinformatie-experts Alethea Group, die het voor Twitter schreven, constateerden verder dat het platform in 2021 “constant achter de feiten aanloopt” waar het desinformatiebestrijding betreft.

Dagblad Washington Post meldt verder dat Twitter bij het optuigen van Birdwatch infiltratie door Qanon-aanhangers als potentieel risico erkende. QAnon is een randgroep die uitzonderlijke samenzweringstheorieën in omloop brengt. Een zo’n theorie, dat een pizzeria in Washington DC in de kelder kinderen liet misbruiken door politici, leidde ‘in de echte wereld’ tot geweld.

Een gewapende QAnon-aanhanger eiste in december 2016 toegang tot de kelder - de pizzeria in kwestie heeft er geen, red. - en vuurde op het slot van een afgesloten deur, achter waar hij de trap naar de kelder vermoedde. Een computer in kast raakte beschadigd. De toen 26-jarige man werd gearresteerd en in 2017 tot 4 jaar gevangenisstraf veroordeeld.

Bekijk meer van

Twitter desinformatie

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.