— vrijdag 29 mei 2020, 08:43 | 0 reacties, praat mee

OneWorld neemt afscheid van freelancer na verzet tegen lezerskritiek

© ANP / Roos Koole

UPDATE Tijdschrift OneWorld heeft afscheid genomen van een van zijn freelancers, nadat zij zich in een zelf gepubliceerde video verzette tegen kritiek die lezers hadden op een van haar artikelen. Journalist Armanda Govers schreef een artikel over plantaardige dieetadviezen, waar op sociale media veel reactie op kwam. Laatste wijziging: 29 mei 2020, 19:49

“Onze lezers wezen ons erop dat een intersectionele blik in dit stuk ontbreekt”, aldus Oneworld in een disclaimer bij het artikel. Intersectionaliteit is het idee dat onder andere geslacht, gender, seksualiteit, ras, klasse, religie, gezondheid elkaar beïnvloeden. “Er had aandacht moeten zijn voor het feit dat een (volledig) plantaardig eetpatroon niet voor iedereen is weggelegd, voor het feit dat je geen volledige controle kunt hebben over je eigen gezondheid en voor het feit dat dik zijn en gezondheid niet onlosmakelijk verbonden zijn.”

Het tijdschrift paste na de kritiek de kop en het intro van het artikel aan en plaatste bovenstaande disclaimer bij het verhaal. Op Twitter laat het medium weten dat Govers daarna “op eigen initiatief een filmpje plaatste waarin ze zich verzet tegen de lezerskritiek én tegen onze visie op intersectionaliteit. We waren er niet van op de hoogte dat dat filmpje geplaatst zou worden en staan niet achter de inhoud ervan”.

Als gevolg van de video is freelancer Govers - tevens directeur van Even Geen Vlees, een stichting die mensen wil informeren over plantaardig eten - door OneWorld de wacht aangezet. “Wij hebben de auteur laten weten dat wij met mensen willen werken die onze koers respecteren.”

Update
OneWorld laat in een nagezonden reactie weten dat Govers alsnog vrij staat om nieuwe ideeën aan te bieden bij het magazine.

Bekijk meer van

OneWorld Armanda Govers

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.