banner festival 23

— woensdag 1 juli 2020, 10:45 | 0 reacties, praat mee

Onderzoeksjournalist Joop Bouma verlaat dagblad Trouw

Joop Bouma vertrekt bij dablad Trouw | Jelmer de Haas

Trouw-journalist Joop Bouma vertrekt bij de krant. Hij gaat met pensioen. De onderzoeksjournalist schreef veel over de invloed van de tabakslobby in Nederland en werd voor zijn werk met Jet Schouten rond medische implantaten verkozen tot Journalist van het Jaar 2018. Laatste wijziging: 2 juli 2020, 08:38

Tijdens de uitreiking van de editie 2019 deed Bouma een oproep aan voorlichters om kritisch naar het eigen werkveld te kijken. “Als je als woordvoerder van een overheidsinstantie de zaak verdraait, liegt, dan ben je niet meer dan het trollenleger van het openbaar bestuur”, vindt Bouma.

Op 28 juni verscheen het laatste artikel van Bouma in Trouw, met de Amerikaanse klokkenluider Jeffrey Wigand. Die legde misstanden in de Amerikaanse tabaksindustrie bloot, onder meer het tegenwerken van wetgeving terwijl al in de jaren vijftig duidelijk was hoe schadelijk roken is.

Bouma schreef zelf vorig jaar het boek De Sjoemelsigaret over de tabakslobby in Nederland. “Het is eigenlijk gek dat Bouma niet al eerder is uitgeroepen tot Journalist van het Jaar voor zijn onderzoek naar de tabaksindustrie”, stelt longarts Wanda de Kanter, tevens voorzitter van de Stichting Rookpreventie Jeugd.

De Kanter zegt dat Bouma’s werk van onschatbare waarde is geweest om de ‘slinkse’ werkwijze van de tabaksindustrie te doorgronden.

Verder werd in Trouw de laatste column van Lex Oomkes gepubliceerd. Ook hij gaat met pensioen.

Oomkes stelt dat politiek en media “in een vreemde worsteling met elkaar” zijn geraakt, “waarin inhoud en ideeën steeds meer naar de achtergrond raakten.” Dat is volgens Oomkes al langer zo, maar er is wat hem betreft een kantelpunt geweest. “Het punt dat beslissend gepasseerd is, is dat ideeën en ideologie nog relevant waren. De grootste bek heeft nu de meeste aandacht. Uit de nog steeds heersende angst het verwijt te krijgen de stem van het gewone volk monddood te maken.”

Bekijk meer van

Trouw Lex Oomkes Joop Bouma

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.