Onderzoeksjournalist Joop Bouma verlaat dagblad Trouw

Trouw-journalist Joop Bouma vertrekt bij de krant. Hij gaat met pensioen. De onderzoeksjournalist schreef veel over de invloed van de tabakslobby in Nederland en werd voor zijn werk met Jet Schouten rond medische implantaten verkozen tot Journalist van het Jaar 2018.
Tijdens de uitreiking van de editie 2019 deed Bouma een oproep aan voorlichters om kritisch naar het eigen werkveld te kijken. “Als je als woordvoerder van een overheidsinstantie de zaak verdraait, liegt, dan ben je niet meer dan het trollenleger van het openbaar bestuur”, vindt Bouma.
Op 28 juni verscheen het laatste artikel van Bouma in Trouw, met de Amerikaanse klokkenluider Jeffrey Wigand. Die legde misstanden in de Amerikaanse tabaksindustrie bloot, onder meer het tegenwerken van wetgeving terwijl al in de jaren vijftig duidelijk was hoe schadelijk roken is.
Gisteren was de laatste werkdag van oud-collega @JoopBouma bij @Trouw. Hij was een lichtend voorbeeld, een echte journalist, een vakman die ‘gewoon’ stukjes tikte. Zonder zichzelf belangrijker te vinden dan het nieuws. #dankjeweljoop #journalistiek
— rob pietersen (@robpietersen) July 1, 2020
Bouma schreef zelf vorig jaar het boek De Sjoemelsigaret over de tabakslobby in Nederland. “Het is eigenlijk gek dat Bouma niet al eerder is uitgeroepen tot Journalist van het Jaar voor zijn onderzoek naar de tabaksindustrie”, stelt longarts Wanda de Kanter, tevens voorzitter van de Stichting Rookpreventie Jeugd.
De Kanter zegt dat Bouma’s werk van onschatbare waarde is geweest om de ‘slinkse’ werkwijze van de tabaksindustrie te doorgronden.
Verder werd in Trouw de laatste column van Lex Oomkes gepubliceerd. Ook hij gaat met pensioen.
De laatste column van @Lex_Oomkes: Tien jaar heb ik dat naar beste eer en geweten gedaan. Tot ergernis van velen van u en tot grote tevredenheid van een enkeling. #opinie https://t.co/xN5JBQStzQ
— Trouw (@trouw) June 30, 2020
Oomkes stelt dat politiek en media “in een vreemde worsteling met elkaar” zijn geraakt, “waarin inhoud en ideeën steeds meer naar de achtergrond raakten.” Dat is volgens Oomkes al langer zo, maar er is wat hem betreft een kantelpunt geweest. “Het punt dat beslissend gepasseerd is, is dat ideeën en ideologie nog relevant waren. De grootste bek heeft nu de meeste aandacht. Uit de nog steeds heersende angst het verwijt te krijgen de stem van het gewone volk monddood te maken.”
Praat mee