banner festival 23

— vrijdag 16 oktober 2020, 08:42 | 0 reacties, praat mee

Onderzoek: Vrouwen ruim ondervertegenwoordigd in de media

© CC BY-SA 2.0 / Flash Pro

Van de personen die in de Nederlandse nieuwsmedia als expert worden aangehaald, is slechts één op de vier (26 procent) een vrouw. Zij zijn daarmee nog altijd ruim ondervertegenwoordigd in de nieuwsmedia. Personen met een migratieachtergrond zijn nog minder zichtbaar: van alle experts die in de media worden aangehaald heeft 9 procent een migratieachtergrond. Laatste wijziging: 16 oktober 2020, 08:45

Dat blijkt uit een meting van het Global Media Monitoring Project (GMMP), dat op 29 september in 145 landen telde hoeveel mannen, vrouwen en personen met een migratieachtergrond die dag als expert werden aangehaald in de nieuwsmedia. Het Nederlandse deel van het onderzoek werd uitgevoerd door Free Press Unlimited en WOMEN Inc. 

“We zien dat zodra journalisten op zoek zijn naar een expert, vrouwen letterlijk buiten beeld raken”, aldus Free Press Unlimited-directeur Ruth Kronenberg tegen NU.nl. “Media hebben grote invloed op stereotype beeldvorming, sociale normen en de aspiraties van mannen en vrouwen. Het is teleurstellend om te zien dat, ondanks de aandacht hiervoor, vrouwen nog steeds ondervertegenwoordigd zijn in het nieuws.”

Kronenberg stelt vast dat wanneer mensen met een migratieachtergrond die in het nieuws komen, dat vaak gerelateerd is aan criminaliteit, hun afkomst of het slavernijverleden. Op andere thema’s zijn ze ondervertegenwoordigd.

Ook de journalisten die het nieuws in beeld brengen zijn volgens het onderzoek overwegend man. Op televisie is dat in drie van de vier gevallen zo. Op de radio is de balancering wat beter: daar is 40 procent van de hoorbare journalisten vrouw.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.