word studentlid

— woensdag 18 september 2019, 11:08 | 0 reacties, praat mee

Onderzoek: slimme tv’s lekken veel data aan derden

Onderzoek: slimme tv’s lekken veel data aan derden
EPA

Moderne slimme televisies zijn vrij loslippig, blijkt uit twee aparte onderzoeken naar het uitgaande dataverkeer van zulke smart-tv's en streamingkastjes. Ook wie geen account heeft bij Facebook of Netflix kan niet altijd voorkomen dat er gegevens met die diensten worden gedeeld. Laatste wijziging: 18 september 2019, 11:10

Zakenkrant Financial Times bericht over onderzoeken door de Northeastern University en Imperial College London en Princeton University. Afhankelijk van instellingen rond advertenties gaat er data richting Google en Facebook, meestal locatiegegevens en het gebruikte internetadres van de televisie.

Deze info gaat ook naar Netflix, ongeacht of iemand een account heeft. Kastjes als de Apple TV, Roku of Amazon FireTV, waarmee slimme functionaliteit aan oudere of domme televisies is toe te voegen, delen ook de nodige gegevens. Analyse van het dataverkeer toont aan dat het meeste verkeer naar Akamai, Amazon, Google en Microsoft gaat. Dat is op zich niet vreemd, omdat zij veel clouddiensten leveren aan andere partijen.

Volgens onderzoekers kan ook met enkel ip-gegevens en locatie al het nodige worden gedaan: zo is duidelijk wanneer een apparaat wordt gebruikt (en daarmee wanneer iemand vaak thuis is) en welke app werd gebruikt. Veel tv’s bieden een opt-out wat betreft reclame, maar ook minimale gegevens zijn voor derden interessant.

De FT schrijft dat onderzoekers door versleuteling niet exact konden nagaan wat werd verstuurd. Netflix zegt dat de gegevens die van apparatuur komt, zelfs als er geen account op actief is, nodig is om de Netflix-app goed te tonen. Het bedrijf zegt het geen informatie over andere software op de tv of het streamingkastje ontvangt. Meer bij Financial Times

Bekijk meer van

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.