word studentlid

— donderdag 9 maart 2017, 10:46 | 1 reactie, praat mee

Onderzoek naar lek CIA-afluisterpraktijken

Onderzoek naar lek CIA-afluisterpraktijken
Het logo van de CIA wordt geveegd | Dennis Brack / EPA

De CIA en FBI doen onderzoek naar de door Wikileaks gelekte documenten over afluisterpraktijken. De klokkenluiderswebsite bracht eergisteren naar buiten dat de CIA onder meer smartphones en slimme televisies gebruikt om eigenaren af te luisteren. Het strafrechtelijk onderzoek moet achterhalen hoe de documenten bij Wikileaks zijn beland en wie ze heeft gelekt. Laatste wijziging: 9 maart 2017, 12:09

Het is nog onduidelijk hoe WikiLeaks aan deze informatie komt, maar persbureau Reuters laat op basis van anonieme bronnen weten dat de documenten vermoedelijk gelekt zijn door ingehuurde werknemers.

Volgens twee anonieme functionarissen wisten de Amerikaanse inlichtingendiensten al een jaar van het lek.

Uit de documenten blijkt onder meer dat de CIA smart-tv’s infecteerden met een virus en zo via de microfoon van de televisie gesprekken zou kunnen opnemen. Om af te kunnen luisteren deed de software voorkomen alsof de televisie uitstond.

De CIA laat in een reactie weten dat het volk zich zorgen moet maken over de publicaties van de gelekte documenten. Aan de BBC laat een woordvoerder weten dat Wikileaks met de openbaring van de documenten voorkomt dat terroristen en andere bedreigingen worden gestopt. Het is volgens de woordvoerder niet alleen gevaarlijk voor Amerikaans personeel en operaties, maar vijanden kunnen deze informatie ook tegen de Verenigde Staten gebruiken.  Meer bij NOS

Bekijk meer van

Actueel

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

martin broek, 9 maart 2017, 13:05

Amerikaans tijdschrift Fifth Domain (onderdeel van uitgever van groot aantal militaire bladen in VS) publiceert artikel met een overzichtje van veiligheidsprogramma’s die genoemd worden. Daarbij het in Nederland gevestigde AVG.

In dat artikel zegt onderzoeker Mikko Hypponen van het Finse F-Secure (o.a. verspreid onder de klanten van xs4all) dat: The agency “considered it more important to keep everybody unsecure … and maybe use the vulnerability for its own purposes or counter terrorism purposes,” zei de chef onderzoek van F-Secure. Daarmee geeft hij de twee kanten van de zaak aan. Iedereeen kwetsbaar met een operationeel doel voor de VS.

Overigens blijkt uit het stuk ook dat de ongedateerde leks soms gaan over programma’s van een paar jaar en upgrade generaties geleden.

AVG moet volgens het artikel nog met een reactie komen.
http://www.avg.com/nl-nl/media-center

http://fifthdomain.com/2017/03/08/what-cia-cyberspies-think-of-6-top-antivirus-programs/?utm_source=Sailthru&utm_medium=email&utm_campaign=Daily Brief 3.9.17&utm_term=Editorial - Daily Brief

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.