— donderdag 7 april 2016, 11:44 | 1 reactie, praat mee

Onderzoek naar het reflectieve vermogen in de journalistiek

(c) OCW Fotograaf: Paul Voorham. Uitreiking promotiebeurs door Cees Veerman en Jet Bussemaker aan Timon Ramaker (midden)

Timon Ramaker, docent aan de academie Journalistiek & Communicatie van de Christelijke Hogeschool Ede (CHE) heeft een promotiebeurs van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) gekregen waarmee hij onderzoek gaat doen naar het reflectieve vermogen in de journalistiek. Dat meldt CHE.

“De relevantie voor de praktijk van de hedendaagse journalistiek, alsook voor het journalistiek- en ethiekonderwijs dat de kandidaat doceert, zijn evident”, oordeelde de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

In zijn proefschrift zal Ramaker zich focussen op de reflectie van journalisten en redacties. Ramaker: “Over het algemeen is er in de journalistiek weerstand tegen reflectie. De oproep om kritisch te kijken naar hoe dingen gedaan worden en of de goede dingen gedaan worden, landt vaak niet goed. Een oorzaak kan gezocht worden in de werkdruk en de individualistische cultuur van het journalistieke vak die de eigen autonomie heel belangrijk vindt. In mijn onderzoek ga ik op zoek naar reflectievormen die bij de journalistiek passen en de eigen autonomie niet beknotten, maar juist vergroten. Ik wil dit samen met journalisten en redacties onderzoeken en dus niet als buitenstaander verkondigen wat ze zo nodig moeten doen.”

Promotor van Ramaker is Mark Deuze, hoogleraar Mediastudies aan de Universiteit van Amsterdam. Co-promotor is Jan van der Stoep, die als lector Journalistiek & Communicatie is verbonden aan de CHE. Ook de kenniskringleden van hetzelfde lectoraat zijn belangrijke sparringpartners. 

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap stelt jaarlijks 9,5 miljoen euro beschikbaar voor promotietrajecten voor leraren. Met de beurs krijgen ze de kans om zichzelf verder te ontwikkelen en de aansluiting tussen universiteiten en scholen te versterken. Leraren die worden toegelaten, worden voor een periode van vijf jaar maximaal 0,4 fte per jaar vrijgesteld van onderwijs om te werken aan hun promotieonderzoek met behoud van salaris.

Bekijk meer van

Timon Ramaker CHE

Praat mee

1 reactie

C.M. Buijs, 7 april 2016, 12:41

Voor onderzoek naar het reflectieve vermogen van de journalistiek kunnen ook de ervaringen van redactionele (oud-)ombudsmannen nuttig zijn. Sommige van mijn vroegere collega’s zijn erop afgeknapt.
Kees Buijs,
oud-lezersredacteur/ombudsman De Gelderlander

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.