— maandag 20 oktober 2008, 16:09 | 0 reacties, praat mee

Storimans gedood door clusterbom

RTL-cameraman Stan Storimans is 12 augustus in de Georgische stad Gori omgekomen door een clusterbom van Russische makelij. Dat heeft de onderzoekscommissie van het ministerie van Buitenlandse Zaken vastgesteld. De bevindingen zijn maandag aan de familie, RTL en de NVJ bekend gemaakt. Volgens de commissie hadden de Russen die dag niets te zoeken in Gori, omdat daar geen gevechten plaatsvonden. Minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken vindt de gang van zaken 'bijzonder ernstig'.

‘Dat heb ik de Russische autoriteiten ook duidelijk gemaakt. Het mag niet gebeuren dat clustermunitie op deze manier wordt ingezet. Er waren geen militaire troepen meer in Gori aanwezig en er zijn onschuldige burgers gedood’, aldus Verhagen in een persverklaring.

Volgens de onderzoekscommissie is de munitie afgevuurd met een type raket die alleen in het wapenarsenaal van Rusland voorkomt.

Een team van militaire en diplomatieke deskundigen onder leiding van oud-ambassadeur Jacobovits de Szeged heeft gesproken met ooggetuigen van het voorval, internationale organisaties, militaire experts en met de Georgische en Russische autoriteiten.

Er is gebruik gemaakt van technisch en forensisch bewijsmateriaal. Ook hebben verschillende onafhankelijke internationale media beeldmateriaal ter beschikking gesteld.

Minister Verhagen neemt het initiatief om te voorkomen dat er in de toekomst opnieuw burgers door het gebruik van clusterwapens onder dit soort omstandigheden om het leven komen, aldus het ministerie.

Daarom stelt Nederland deze kwestie donderdag aan de orde in de Permanente Raad van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE).

Deze organisatie, waarbij ook Rusland en Georgië zijn aangesloten, houdt zich onder andere bezig met wapenbeheersing. Nederland zal aandringen op een politieke verklaring waarmee de lidstaten beloven dat clusterwapens niet langer in dit soort situaties worden ingezet.

Minister Verhagen over onderzoek:

Bekijk meer van

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.