basis naar compleet

— woensdag 25 augustus 2021, 09:44 | 0 reacties, praat mee

Onderzoek naar beveiliging De Vries overgeheveld naar Onderzoeksraad voor de Veiligheid

Demissionair minister Grapperhaus, eerder deze maand na de eerste ministerraad na het zomerreces. | Bart Maat / ANP

Demissionair minister Grapperhaus heeft de Tweede Kamer gemeld dat de Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV) het feitenonderzoek naar de aanslag op Peter R. de Vries gaat uitvoeren. "Ik hecht sterk aan breed draagvlak voor het onderzoek", aldus Grapperhaus met een verwijzing naar na publieke twijfels over de reikwijdte en uitvoerenden van het onderzoek. OVV gaat ook kijken waar het misging bij twee andere moorden in het zogeheten Marengo-proces. Laatste wijziging: 26 augustus 2021, 11:21

Nabestaanden van De Vries waren ontevreden over de betrokkenheid van voormalig Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding Tjibbe Joustra. Ze achtten hem niet onafhankelijk genoeg, omdat de NCTV mede verantwoordelijk was voor de beveiliging van De Vries.

“Ik hecht eraan hierbij te benadrukken dat voor mij persoonlijk over de geschiktheid en onafhankelijkheid van de heer Joustra en zijn beoogde commissieleden geen enkele twijfel is geweest. Wel vind ik het van het grootste belang dat over de onafhankelijkheid van het onderzoek ook in de buitenwereld geen twijfels bestaan en heb ik geconcludeerd dat de brede reikwijdte van het onderzoek beter past bij onderzoek door de OVV”, aldus Grapperhaus.

De OVV gaat niet alleen kijken naar de beveiliging van De Vries, maar zal ook nagaan welke lessen getrokken kunnen worden uit de beveiligingssituaties rondom de broer van de kroongetuige en zijn advocaat. De broer werd in maart 2018 vermoord, advocaat Derk Wiersum werd in september 2019 kort na het verlaten van zijn woning doodgeschoten.

De schutter die de broer van de kroongetuige vermoordde kreeg in eind 2019 een gevangenisstraf van 28 jaar. In de zaak van de moord op Wiersum wordt in oktober een uitspraak tegen de verdachten verwacht. Tegen hen is levenslang geëist.

Grapperhaus wijst er in de Kamerbrief op dat de OVV volledig zelfstandig opereert en ook zelf de onderzoeksopzet bepaalt. Andere Kamervragen zal Grapperhaus op korte termijn beantwoorden, aldus de minister. Meer bij Rijksoverheid

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.