Smartocto userneeds

— donderdag 25 augustus 2022, 09:55 | 0 reacties, praat mee

Moordzaak Peter R. de Vries voortgezet na uitgesteld vonnis

© Robin Utrecht / ANP

Bij de rechtbank in Amsterdam vindt donderdag een tussentijdse zitting plaats in de strafzaak tegen Delano G. en Kamil E., de vermoedelijke moordenaars van Peter R. de Vries. Het Openbaar Ministerie eiste in juni een levenslange gevangenisstraf tegen hen. De rechtbank zag zich echter genoodzaakt de uitspraak uit te stellen en het onderzoek te heropenen nadat het OM op het laatste moment nieuwe getuigenverklaringen aan het dossier toevoegde. Laatste wijziging: 25 augustus 2022, 09:57

Peter R. de Vries (64) werd op 6 juli vorig jaar neergeschoten in de Lange Leidsedwarsstraat in het centrum van Amsterdam. Hij overleed negen dagen later in een ziekenhuis. G. en E. konden kort na de aanslag worden aangehouden. De moord schokte heel Nederland.

De verklaringen zijn afgelegd door een beschermde en anonieme getuige, die de codenaam 5089 heeft. Hij zou een vriend zijn van Krystian M. die op 4 juli werd aangehouden. Volgens het OM heeft M. de uitvoerders van de moord rechtstreeks aangestuurd. Op dezelfde dag zijn nog twee verdachten aangehouden, in Spanje en op Curaçao. Het drietal zit in voorarrest. Een op 26 juli in Helmond aangehouden man is inmiddels weer op vrije voeten, maar nog wel verdachte. De landelijke recherche is volop bezig met het onderzoek naar personen die op afstand bij de moord betrokken zouden zijn.

Ridouan Taghi

Van meet af aan is aangenomen dat ook Ridouan Taghi tot die groep behoort. Tegen hem is inmiddels ook levenslang geëist in het grootscheepse liquidatieproces Marengo. Nabil B. is kroongetuige in dat proces. Eerder werden zijn broer Reduan en zijn advocaat Derk Wiersum doodgeschoten. De rol als vertrouwenspersoon en adviseur van B. lijkt De Vries fataal te zijn geworden.

G. (22) en E. (36) hebben altijd ontkend iets met de moord te maken te hebben. G. heeft er naast zijn ontkenning verder het zwijgen toegedaan. E. zegt dat hij slechts iemand op en neer naar Amsterdam moest brengen, waar hij geld voor kreeg, maar verder wist hij naar eigen zeggen niet wat de bedoeling was.

Er is nog geen duidelijkheid over wanneer de rechtbank alsnog uitspraak zal doen in de zaak.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.