basis naar compleet

— donderdag 29 juli 2021, 14:17 | 0 reacties, praat mee

Onderzoek: ‘Maltese overheid verantwoordelijk voor moord op journaliste’

Mensen met plakkaten en foto's van de vermoorde journalist Daphne Caruana Galizia, protesteerden op 29 november 2019 voor het kantoor van de premier in Valletta - © AFP

Een onderzoek naar de moord op de Maltese journaliste Daphne Caruana Galizia in 2017 stelt dat de staat de verantwoordelijkheid voor haar dood op zich moet nemen. De commissie zegt dat het niet anders kan dan concluderen dat er een georkestreerd plan was om de onderzoeksjournalistiek van Caruana Galizia te neutraliseren. Laatste wijziging: 30 juli 2021, 10:41

Caruana Galizia kwam in 2017 om het leven, nadat huurmoordenaars van afstand een bom onder haar auto hadden laten ontploffen.

“De staat zou de verantwoordelijkheid voor de moord op zich moeten nemen”, aldus de onderzoekscommissie bestaande uit de gepensioneerde rechter Michael Mallia, voormalig opperrechter Joseph Said Pullicino en rechter Abigail Lofaro in het 437 pagina’s tellende rapport (.pdf).

De onderzoekscommissie concludeert dat er een cultuur van straffeloosheid was gecreëerd in de hoogste regionen van de overheid, dat zich uiteindelijk verspreidde naar andere overheidsorganisaties.

Uit de conclusies blijkt dat de Maltese overheid ernstige bedreigingen aan het adres van Caruana Galizia niet heeft onderkend. Ook werd er niets ondernomen om haar te beschermen. Caruana schreef jarenlang over corruptie in de politiek en de zakenwereld van Malta. Al het bewijsmateriaal heeft volgens de onderzoekscommissie tot de overtuiging geleid dat de moord op Caruana Galizia intrinsiek of rechtstreeks verband hield met haar onderzoekswerk.

De publicaties op haar weblog waren dermate feitelijk en accuraat, dat zelfs de politie er gebruik van maakte. Het was volgens de commissie duidelijk dat de journalist over extreem gevoelige informatie beschikte die de plannen van grote bedrijven en de stabiliteit van de regering had kunnen verpesten. Ook de commissie zag “meer dan genoeg bewijs” van de te knusse relatie tussen bepaalde overheidsfunctionarissen en bedrijven.

Politici reageerden op haar verhalen met een aanhoudende campagne van persoonlijke aanvallen, haat, incidenten van verbaal geweld en de toegang tot haar bankrekening bevriezen.

“Het is nooit acceptabel dat de staat zich ermee gaat bemoeien of dergelijke gebeurtenissen toestaat. De staat heeft de plicht om op alle mogelijke manieren het leven van journalisten te verdedigen, het fundamentele recht op vrijheid van meningsuiting, zelfs wanneer een journalist zich hard uit laat over de regering.”

Dit betekent niet dat er in deze fase bewijs is voor betrokkenheid van de overheid bij de moord, aldus de commissie. Maar het feit blijft wel dat de demonisering van Caruana Galizia en de campagne tegen haar, binnen de gecreëerde cultuur van straffeloosheid, hebben geleid tot een “gunstig klimaat” voor iedereen die haar wilde elimineren om dit te doen met minimale gevolgen. Haar schrijven over de te knusse relatie tussen bedrijven en politiek heeft geleid tot haar moord, aldus de commissie.

Premier Robert Abela wil vrijdag het parlement bijeen roepen om het onderzoeksrapport over de moord Daphne Caruana Galizia te bespreken. Meer bij the Times of Malta

Bekijk meer van

Malta Daphne Caruana Galizia

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.