word studentlid

— vrijdag 22 juli 2022, 10:17 | 0 reacties, praat mee

Onderzoek betrouwbaarheid journalistiek bij NPO door Commissariaat

Onderzoek betrouwbaarheid journalistiek bij NPO door Commissariaat
© Erven Marco Hillen

Het Commissariaat voor de Media start drie brede onderzoeken bij de Nederlandse Publieke Omroep. Betrouwbaarheid van journalistiek, in combinatie met redactionele onafhankelijkheid, is een van de overkoepelende thema’s die onderzocht worden. Laatste wijziging: 22 juli 2022, 10:27

‘Zorgwekkend’, noemt het Commissariaat de conclusie van de NPO Ombudsman dat journalistieke codes systematisch geschonden worden door met name omroep Ongehoord Nederland.

De onafhankelijkheid en betrouwbaarheid van de publieke omroep zijn volgens het Commissariaat een groot goed. “De publieke omroep is van groot belang voor de vrije meningsvorming. Die is nodig voor een goed werkende democratie. Het rapport van de NPO Ombudsman is een belangrijk signaal dat er (met name door Ongehoord Nederland) mogelijk fundamentele normen waar het Commissariaat op basis van de Mediawet toezicht op houdt, niet worden nageleefd. Het Commissariaat staat ervoor dat burgers zich breed, met onafhankelijke en betrouwbare informatie, kunnen oriënteren en een eigen mening kunnen vormen.”

Als vervolgactie start het Commissariaat een breed onderzoek naar de betrouwbaarheid van het journalistieke en opinievormende media-aanbod, wat gecombineerd wordt met eerder aangekondigd onderzoek naar redactionele onafhankelijkheid.

In twee brede (heropende) onderzoeken komen financiële (omzeilings-)constructies en belangenverstrengeling bij de NPO en landelijke publieke omroepen aan bod. Aanleiding voor beide onderzoeken zijn ‘signalen in de afgelopen periode’.

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.