— vrijdag 19 oktober 2018, 10:33 | 0 reacties, praat mee

Ondernemingsraad KRO-NCRV geeft akkoord voor reorganisatie

UPDATE De ondernemingsraad (OR) van de KRO-NCRV is akkoord met de voorgenomen reorganisatie, waarbij 24 van de 100 journalistieke banen verdwijnen. De OR had eerder deze maand nog om opschorting gevraagd, omdat er veel onduidelijkheid was over hoeveel de NPO precies moest bezuinigen, en wat de exacte gevolgen voor de KRO-NCRV zouden zijn. De OR hoopte dat de omroep genoeg nieuwe projecten binnen kon halen om de 24 journalisten binnen te houden. Laatste wijziging: 21 oktober 2018, 08:02

Tijdens een overleg dat maandag plaatsvond met de raad van bestuur van de NPO en de Centrale Ondernemingsraad (COR), werd duidelijk dat nieuwe producties zeker niet vóór het einde van dit jaar zullen worden toegekend. Ook werd duidelijk dat minister Slob van Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media nadrukkelijk heeft aangegeven dat de 40 miljoen euro die minder bezuinigd hoeft te worden niét mag worden besteed om eerder genomen besluiten terug te draaien. Het geld mag dus niet gebruikt worden om het door bezuinigingen geschrapte Brandpunt+ op televisie te houden en de 24 banen die daarbij verloren gaan te behouden.

Tegemoetkomingen
“Daarmee vervielen de redenen die de OR had aangevoerd om de reorganisatie op te schorten”, schreef de ondernemingsraad donderdag. De OR wist wel een aantal tegemoetkomingen te krijgen. Zo wordt het contract van twee tijdelijke redacteuren verlengd, zodat zij zich volledig kunnen bezighouden met het ontwikkelen van nieuwe programma’s en innovaties. Medewerkers die hun functie verliezen worden daarnaast niet per 1 november, maar per 1 december boventallig verklaard, zodat hun dienstverband pas op 1 april 2019 eindigt.

Een andere belangrijk zorgpunt van de ondernemingsraad voorgelegd betrof het voortbestaan van De Monitor. Wanneer Brandpunt+ van tv verdwijnt is De Monitor het enige onderzoeksjournalistieke televisieprogramma dat KRO-NCRV overhoudt. Om ervoor te zorgen dat niet alle is kennis en ervaring van De Monitor in één klap wegvloeit worden drie verslaggevers van De Monitor tot uiterlijk 1 juli toegevoegd aan de nieuwe formatie. Dat geeft nieuwe verslaggevers de kans zich in te werken.

Verarming van de journalistiek
De OR benadrukt in zijn brief nog maar eens hoe dat het teleurgesteld is dat de omroep de functie van onderzoeksjournalistiek laat vervallen. “We beschouwen dat als een gevaarlijke verarming van de journalistiek. Onderzoeksjournalistiek kost (veel) tijd en geld en uiteraard vakmanschap. Het is een belangrijke bijdrage aan informatievoorziening en het kritisch volgen van vaak ondoorzichtige maatschappelijke processen.”

Thomas Bruning van de NVJ: “Wij zijn verbaasd dat de minister dit soort voorwaarden stelt aan de besteding van de 40 miljoen en gaan dit navragen bij de NPO of dat inderdaad zo is. Dit riekt naar directe politieke bemoeienis van de minister met de programmering van de onafhankelijke publieke omroep. Dan kan niet. Verder hebben wij begrepen dat de 40 miljoen juist bedoeld is om de journalistieke infrastructuur niet aan te tasten. Met de ontslagronde bij KRO-NCRV gebeurt dat juist wel. Dus wij snappen hier niets van.”

Bekijk meer van

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.