mgm nvj maart

— vrijdag 29 november 2019, 09:07 | 0 reacties, praat mee

Onderhandelingen cao Publieke Omroep vastgelopen

UPDATE De onderhandelingen voor de cao Publieke Omroepen staan op slot. Tijdens de gesprekken tussen omroepwerkgevers en belangenorganisaties konden de partijen geen overeenstemming bereiken over verschillende onderwerpen. Werkgevers bleken niet bereid concrete afspraken te maken over het inperken van flexcontracten, het aanpakken van de te hoge werkdruk en betere beloning voor zowel werknemers als freelancers. Laatste wijziging: 2 december 2019, 15:22

Dat melden belangenorganisaties, waaronder de NVJ. FNV, CNV en NVJ vinden dat het aantal flexcontracten bij publieke omroepen te hoog is en willen tegelijkertijd dat bezuinigingen op omroeppersoneel niet op freelancers worden afgewenteld. Ook op het gebied van loon voor werknemers zijn de partijen er niet uitgekomen: werkgevers bieden in 2019 een structurele salarisverhoging van 1,5 procent, terwijl de inflatie in oktober al op 2,6 procent staat.

Eindbod
FNV, CNV en NVJ hebben woensdag een aangepast eindbod neergelegd bij de werkgevers, in de hoop nog dit jaar tot een akkoord te komen. Daarin vragen ze om een structurele loonsverhoging van 4,6 procent en vijf maatregelen die onzekere contractvormen en doorgeschoten flexibilisering moeten inperken.

De belangenbehartigers willen dat publieke omroepen na drie tijdelijke contracten een contract voor onbepaalde tijd aanbieden, dat omroepen minstens 75 procent van hun werknemers in vaste dienst hebben en dat er een fair practice code wordt ingesteld waarin afspraken worden opgenomen wat betreft collectieve onderhandelingen over tarieven. Een minimumtarief moet volgens FNV, CNV en NVJ liggen op minstens 150 procent van het bruto cao-loon voor vergelijkbaar werk.

Daarnaast moeten payroll-medewerkers vanaf 1 januari dezelfde primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden krijgen als medewerkers in vaste dienst. De werkgevers hebben nog niet gereageerd op het eindbod.

Werkgevers van de landelijke en regionale publieke omroep noemen het afwijzen van het cao-bod “enorm spijtig” en “vinden het onbegrijpelijk dat het bod niet is aanvaard”. De werkgevers noemen dit bod “ruimhartig en verantwoord, vooral gezien de financiële situatie van de landelijke en regionale publieke omroep. Nieuwe bezuinigingen zullen de landelijke omroep de komende jaren verder treffen en bij de regionale omroepen blijven de reclame-inkomsten teruglopen”.

Werkgevers van de publieke omroep hebben nu na intern overleg besloten om vrijwillig alle omroepmedewerkers over 2019 een eenmalige bijdrage van 2,6 procent uit te keren. Met dit percentage wordt de inflatie over 2019 eenmalig gecompenseerd. Vanaf 2020 zijn de omroepmedewerkers dat geld weer kwijt.

Werkgevers zullen de vakbonden begin volgend jaar uitnodigen om te gaan praten over een cao over 2020 en diverse inhoudelijke onderwerpen.

Bekijk meer van

NVJ NVJ FNV CNV

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.