Omroep Zeeland haalt nietige bepaling uit overeenkomsten freelancers

Omroep Zeeland heeft een bepaling die in strijd is met de wet, uit zijn opdrachtovereenkomsten voor freelancers geschrapt. In de bepaling stond dat wanneer de Belastingdienst constateert dat de freelancer in kwestie schijnzelfstandige is, hij of zij niet alleen het achterstallige werknemersdeel van de sociale premies moet vergoeden, maar ook het werkgeversdeel.
Dat laatste is in strijd met de wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie. Die schrijft voor dat zelfstandigen en hun opdrachtgevers bij schijnzelfstandigheid de niet-betaalde premies voor de volksverzekeringen moeten delen. Opdrachtgevers mogen wel een deel van die premies (en rente en boetes) verhalen bij freelancers, maar voor het werkgeversdeel van de sociale premies geldt een verhaalsverbod.
De bepaling is dus nietig. Hij stond in de in 2017 opgestelde versie van de opdrachtovereenkomst van Omroep Zeeland, die ook in 2020 nog aan freelancers werd verstuurd. Hoe de bepaling in de opdrachtovereenkomst is gekomen, vindt Omroep Zeeland-directeur Monique Schoonen moeilijk te zeggen. “We hebben de voorwaarden niet zelf opgesteld, maar laten maken door juristen”, zegt ze.
Schoonen benadrukt dat er in 2021 geen freelancers zijn geweest die een opdrachtovereenkomst met de bepaling hebben ontvangen. “Ik was verrast om te horen dat die bepaling erin heeft gestaan. Hoewel we proberen mensen zoveel mogelijk in dienst te nemen zodat ze binding met ons hebben en perspectief hebben voor de toekomst, vinden we het belangrijk dat de freelancers die we inhuren met een goed gevoel voor ons werken.”
Omdat de bepaling in strijd was met de wet, was hij al die tijd al nietig, stellen juristen van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) in een reactie. Toch adviseren ze freelancers die soortgelijke bepalingen in een opdrachtovereenkomst tegenkomen deze te laten verwijderen. “Anders zou hier in de toekomst mogelijk toch discussie over kunnen ontstaan.”
Praat mee