training eu starters

— donderdag 12 augustus 2021, 13:45 | 0 reacties, praat mee

Omroep Zeeland haalt nietige bepaling uit overeenkomsten freelancers

© Unsplash / Gabrielle Henderson

Omroep Zeeland heeft een bepaling die in strijd is met de wet, uit zijn opdrachtovereenkomsten voor freelancers geschrapt. In de bepaling stond dat wanneer de Belastingdienst constateert dat de freelancer in kwestie schijnzelfstandige is, hij of zij niet alleen het achterstallige werknemersdeel van de sociale premies moet vergoeden, maar ook het werkgeversdeel.

Dat laatste is in strijd met de wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie. Die schrijft voor dat zelfstandigen en hun opdrachtgevers bij schijnzelfstandigheid de niet-betaalde premies voor de volksverzekeringen moeten delen. Opdrachtgevers mogen wel een deel van die premies (en rente en boetes) verhalen bij freelancers, maar voor het werkgeversdeel van de sociale premies geldt een verhaalsverbod.

De bepaling is dus nietig. Hij stond in de in 2017 opgestelde versie van de opdrachtovereenkomst van Omroep Zeeland, die ook in 2020 nog aan freelancers werd verstuurd. Hoe de bepaling in de opdrachtovereenkomst is gekomen, vindt Omroep Zeeland-directeur Monique Schoonen moeilijk te zeggen. “We hebben de voorwaarden niet zelf opgesteld, maar laten maken door juristen”, zegt ze.

Schoonen benadrukt dat er in 2021 geen freelancers zijn geweest die een opdrachtovereenkomst met de bepaling hebben ontvangen. “Ik was verrast om te horen dat die bepaling erin heeft gestaan. Hoewel we proberen mensen zoveel mogelijk in dienst te nemen zodat ze binding met ons hebben en perspectief hebben voor de toekomst, vinden we het belangrijk dat de freelancers die we inhuren met een goed gevoel voor ons werken.”

Omdat de bepaling in strijd was met de wet, was hij al die tijd al nietig, stellen juristen van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) in een reactie. Toch adviseren ze freelancers die soortgelijke bepalingen in een opdrachtovereenkomst tegenkomen deze te laten verwijderen. “Anders zou hier in de toekomst mogelijk toch discussie over kunnen ontstaan.”

Bekijk meer van

Omroep Zeeland

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.