— zaterdag 28 mei 2022, 10:00 | 3 reacties

OMG! Yvonne Coldeweijer is journalist

© Duco de Vries

Frits van Exter denkt met je mee over dilemma’s. Deze keer vroeg Villamedia hem: Kunnen mensen nu ook klagen bij de Raad voor de Journalistiek over Yvonne Coldeweijer en haar collega’s? Laatste wijziging: 31 mei 2022, 16:29

In kort geding heeft de rechtbank in Amsterdam Yvonne Coldeweijer – de eigentijdse koningin van de sappigste roddels – tot journalist verklaard. Dat heeft sommige collega’s pijn gedaan en een enkele gespecialiseerde jurist bevreemd. Zo zegt Egbert Dommering, emeritus hoogleraar Informatierecht aan de Universiteit van Amsterdam, in NRC dat de rechter veel te makkelijk heeft bepaald dat zij tot de bevoorrechte journalistieke kaste behoort. ’Een journalist is iemand die zich beroepsmatig begeeft in het publieke debat. Dit is alleen maar een beetje roddel.’

Het onderscheid dat Dommering maakt bestaat niet echt. Het maakt niet uit of we het hebben over de afwikkeling van het toeslagenschandaal of de vermeende misdragingen van een rapper. Wat het publieke debat ook is, er is geen wet die bepaalt dat een journalist alleen een journalist is als hij zich daarin begeeft. Sterker, een journalist is een onbepaald beroep.

Dat hebben wij, collega’s, te danken aan onszelf. Wij willen niet gedefinieerd worden, omdat wij vrij willen zijn.

Wij willen wel privileges. Vier jaar geleden werd eindelijk het recht op bronbescherming in het strafrecht verankerd. Er was strijd aan voorafgegaan over de definitie-kwestie. Wie mag een beroep doen op dit recht? Journalistieke organisaties waren blij met de uitkomst van hun lobby. Het werd een ruime en bewust vage omschrijving: ‘journalisten en publicisten’. Dat strookt met de opvatting dat persvrijheid betekent dat de journalistiek zich op geen enkele wijze laat reguleren.

Het gevolg is wel dat de rechter een onderscheid moet zien te maken tussen journalisten en niet-journalisten. Ten aanzien van Coldeweijer stelt hij dat haar ‘activiteiten (...) vallen onder het begrip journalistiek’. En dat is volgens hem ‘het bekendmaken van informatie, meningen of ideeën aan het publiek’. Daarbij speelt ook mee dat zij via haar kanalen honderdduizenden bereikt en dat zij met haar onthullingen (met dank aan haar leger ‘spionnen’) ook is doorgedrongen tot andere media.

Coldeweijer mag blij zijn met haar ‘erkenning’ als journalist, waardoor zij zich ook kan beroepen op het recht van bronbescherming. Maar de rechter stelt daar de eis tot (journalistieke) zorgvuldigheid tegenover. Er deugt in zijn ogen weinig tot niets van de berichtgeving over de zangeres, die illegale en gevaarlijke medicijnen zou hebben gebruikt om af te slanken. Hij hoefde de namen van de bronnen niet te weten, om vast te stellen dat zij volstrekt onbetrouwbaar zijn.

Of de rechtbank ons met zijn definitie van journalistiek veel wijzer heeft gemaakt is de vraag. Dat kun je misschien ook niet verwachten van een kort geding. Maar het strookt wel met de tot nog toe heersende opvatting: journalistiek is van alles en nog wat, van Nieuwsuur tot Ongehoord Nederland en van NRC tot OMG ‘@lifeofyvonne’.

De vraag van de redactie van Villamedia was: Kunnen mensen nu ook klagen bij de Raad voor de Journalistiek over Yvonne Coldeweijer? Ik zou wedervragen: Waarom niet? Als zij wil meewerken aan behandeling van de klacht is zij welkom als verweerder.

Maar eerst, begrijp ik, wil zij zelf dat de Raad zich buigt over haar klacht tegen BNR en Talitha Muusse, die haar met een nep-video zouden hebben misleid. Kennelijk leeft ook bij haar zelf de behoefte aan een onafhankelijk oordeel over de grenzen van journalistieke zorgvuldigheid. Het zijn allemaal stapjes vooruit in de regulering van de onreguleerbare journalistiek.

Frits van Exter is voorzitter van de Raad voor de Journalistiek, maar heeft geen stem bij de beoordeling van klachten. Hij verwoordt slechts zijn eigen mening.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Reacties

3 reacties

Wim Theunisse, 28 mei 2022, 22:21

Quote: Wij willen niet gedefinieerd worden, omdat wij vrij willen zijn. Einde citaat.

Velen bedoelen het goed maar het komt velen ook moeilijk de strot uit.
What.to.do!!!

photopress, 29 mei 2022, 09:24

Wie is journalist?
De dagblad of tv journalistiek loop aan het handje van de overheid en diens woordvoerders.
De burger? journalisten die vaak schijnbaar gratis neiuws aandragen vormen het grootste deel van de hedendaagse nieuws voorzieningen.
Wat is dan een journalist die schrijft wat hij of zij leest in een persbericht van de overheid staat en verder dus ook geen hoor en wederhoor toepast zoals ik laatst nog eens hoorde in een actualiteiten rubriek.
Dus al vind ik dit ook geen echte journalistiek dan moeten de gevestigde journalisten mijn inziens eerst eens zelf informanten inzicht heen verzamelen en niet zoals nu alles via de sociale binnen halen.
Nee voor dat men spreekt over de journalistiek en wel of geen journalist mogen heten zou ik zeggen begin eens bij de z.g.n beroepsjournalist zelf en vraag u zich dan zelf af of het overnemen van een niet door u zelf verkregen informatie wel als journalistieke bron mag heten

Wim Theunisse, 29 mei 2022, 22:37

Quote: “Nee voor dat men spreekt over de journalistiek en wel of geen journalist mogen heten zou ik zeggen begin eens bij de z.g.n beroepsjournalist zelf en vraag u zich dan zelf af of het overnemen van een niet door u zelf verkregen informatie wel als journalistieke bron mag heten, einde citaat.

Journalist= zij / hij die publiekelijk iets bekend maakt ‘pendant le jour’ of zo.
Quote: het overnemen van een niet door u zelf verkregen informatie wel als journalistieke bron mag heten”, einde citaat.
Het overnemen van een niet door u zelf verkregen informatie wel als journalistieke bron, blijft een journalistieke bron.

Belanrijker lijkt mij dat de gegeven informatie correct is.
Hopelijk vind u dat ook belangrijk zonder af te dwalen tot het niveau van spijkers op laag water zoeken.

En dan dit:

De oorlogen, de totale vervuiling van de lucht de bodem en het water + de vergaande vernietiging van het aardse ecosysteem, de toenemende hongerdood wereldwijd zijn het gevolg van de verstandige beslissingen van politici, het bedrijfsleven en de onmacht van de goed willende / bedoelende mensen.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.