Ombudsman van de Volkskrant dient na conflict ontslag in

Jeroen Trommelen, de Ombudsman van de Volkskrant, heeft na een conflict met de hoofdredactie besloten zijn ontslag in te dienen. Trommelen zou volgende week zijn laatste rubriek schrijven, maar stopt nu dus vroegtijdig.
Wat er precies aan het besluit van Trommelen vooraf is gegaan, is niet duidelijk. Wel schrijft hoofdredacteur Pieter Klok in zijn wekelijkse commentaar dat de hoofdredactie niet wilde ‘dat de pensionering van een andere collega werd aangekondigd in de rubriek van Trommelen, omdat de Ombudsman noch wij dat met die collega hadden overlegd’.
Trommelen ging niet akkoord met die verwijdering uit zijn bijdrage en vond de ingreep onacceptabel. Volgens hem gaf zijn specifieke rubriek juist antwoord op vragen van lezers.
Hoofdredacteur gaat zelf vragen beantwoorden
Klok zegt nog geen vervanger voor Trommelen op het oog te hebben en weet ook nog niet of de krant het instituut van de Ombudsman op deze manier in stand zal houden.
‘We vinden het heel belangrijk om verantwoording af te leggen, we vinden het ook heel belangrijk dat onze berichtgeving kritisch tegen het licht wordt gehouden, in de eigen krant, maar hoe we dat gaan doen is nog onderwerp van discussie’, zegt Klok.
‘Vanaf deze week zal ik voorlopig zelf weer wekelijks verantwoording afleggen over onze journalistiek. Als u sommige journalistieke keuzen niet begrijpt of verhalen niet overtuigend vindt, kunt u zich direct tot mij richten.’
Praat mee
1 reactie
Bert van Hijfte, 10 april 2023, 13:17
Kunnen we dan ook praten over?
1. Afname redactionele pagina’s.
2. Grote aantal zogenaamde human interest artikelen en interviews en weinig hard nieuws.
3. De lengte van de artikelen waarbij allerlei belangwekkende zaken in het 1000 of 1500 woorden format moeten passen.
4. De ‘mooischrijverij’ die een gebrek aan inhoud en kennis van het onderwerp moet verbergen. Dat doen bijvoorbeeld de NYT, WP en de Guardian (over dezelfde onderwerpen) heel anders.