— zaterdag 8 april 2023, 08:12 | 1 reactie, praat mee

Ombudsman van de Volkskrant dient na conflict ontslag in

© ANP/John van Hamond

Jeroen Trommelen, de Ombudsman van de Volkskrant, heeft na een conflict met de hoofdredactie besloten zijn ontslag in te dienen. Trommelen zou volgende week zijn laatste rubriek schrijven, maar stopt nu dus vroegtijdig. Laatste wijziging: 8 april 2023, 08:19

Wat er precies aan het besluit van Trommelen vooraf is gegaan, is niet duidelijk. Wel schrijft hoofdredacteur Pieter Klok in zijn wekelijkse commentaar dat de hoofdredactie niet wilde ‘dat de pensionering van een andere collega werd aangekondigd in de rubriek van Trommelen, omdat de Ombudsman noch wij dat met die collega hadden overlegd’.

Trommelen ging niet akkoord met die verwijdering uit zijn bijdrage en vond de ingreep onacceptabel. Volgens hem gaf zijn specifieke rubriek juist antwoord op vragen van lezers.

Hoofdredacteur gaat zelf vragen beantwoorden
Klok zegt nog geen vervanger voor Trommelen op het oog te hebben en weet ook nog niet of de krant het instituut van de Ombudsman op deze manier in stand zal houden.

‘We vinden het heel belangrijk om verantwoording af te leggen, we vinden het ook heel belangrijk dat onze berichtgeving kritisch tegen het licht wordt gehouden, in de eigen krant, maar hoe we dat gaan doen is nog onderwerp van discussie’, zegt Klok.

‘Vanaf deze week zal ik voorlopig zelf weer wekelijks verantwoording afleggen over onze journalistiek. Als u sommige journalistieke keuzen niet begrijpt of verhalen niet overtuigend vindt, kunt u zich direct tot mij richten.’

Bekijk meer van

Pieter Klok de Volkskrant

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

Bert van Hijfte, 10 april 2023, 13:17

Kunnen we dan ook praten over?
1. Afname redactionele pagina’s.
2. Grote aantal zogenaamde human interest artikelen en interviews en weinig hard nieuws.
3. De lengte van de artikelen waarbij allerlei belangwekkende zaken in het 1000 of 1500 woorden format moeten passen.
4. De ‘mooischrijverij’ die een gebrek aan inhoud en kennis van het onderwerp moet verbergen. Dat doen bijvoorbeeld de NYT, WP en de Guardian (over dezelfde onderwerpen) heel anders.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.