website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

OM zette afgelopen drie jaar vijftien keer dwangmiddel in tegen journalisten

Nick Kivits — Geplaatst op woensdag 17 oktober 2018, 16:48

ANP / Lex van Lieshout

ANP / Lex van Lieshout

Nieuws Het Openbaar Ministerie (OM) heeft de afgelopen drie jaar vijftien keer een dwangmiddel ingezet tegen journalisten. Daarbij werden onder andere gesprekken afgeluisterd, telefoongegevens opgevraagd en journalistiek materiaal gevorderd. In september vertelde minister Fred Grapperhaus van Justitie en Veiligheid nog aan de Tweede Kamer dat dat bij zijn weten slechts drie keer is gebeurd en dat er het OM geen lopende zaken meer waren.

Dat schrijft NRC. De krant baseert zich op stukken die het te zien kreeg na een Wob-verzoek. NRC zag dat er onder andere gegevens ingevorderd zijn bij een productiemaatschappij die werkte aan een programma over zelfdoding.

Daarnaast stond het Brabants Dagblad drie keer op de lijst. Bij journalisten van die krant werden onder andere belgegevens opgevraagd, bijvoorbeeld om te achterhalen wie de bron was achter verhalen over de burgemeestersbenoeming in Den Bosch. De politie trof ook voorbereidingen om een gesprek van de journalist in kwestie met zijn bron af te luisteren.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.