data als kans

— donderdag 2 juni 2022, 13:54 | 0 reacties, praat mee

OM seponeert zaak-Derksen, onduidelijk of verhaal over kaars heeft plaatsgevonden

Het Openbaar Ministerie seponeert de zaak-Johan Derksen, omdat het onduidelijk of zijn verhaal over de kaars echt heeft plaatsgevonden. Laatste wijziging: 2 juni 2022, 15:20

“Het onderzoek heeft niet aangetoond dat het incident met de kaars daadwerkelijk heeft plaatsgevonden, waardoor ook de verjaringsvraag onbeantwoord is gebleven”, aldus het OM donderdag

In een uitzending van het programma Vandaag Inside vertelde Derksen dat hij een halve eeuw geleden een beschonken en bewusteloze vrouw had gepenetreerd met een kaars. In de uitzending noemde hij het zelf een “jeugdzonde”. Later zwakte hij zijn verhaal af en zei hij dat er geen penetratie was geweest.

Het OM stelde een onderzoek in omdat het “een ernstig feit betreft dat ook heftige reacties in de samenleving heeft veroorzaakt”. Zowel Derksen als een getuige is gehoord. De identiteit van de vrouw uit het verhaal van Derksen is niet vastgesteld, dus de politie heeft met haar niet kunnen spreken.

Derksen laat in een reactie weten het onderzoek “een circus” en “een storm in een glas water” te hebben gevonden. Van opluchting is dan ook geen sprake, zegt hij. “Nee, helemaal niet want ik had dit al van tevoren gezegd. Ik ben er verder ook helemaal niet mee bezig geweest.”

Derksen, Wilfred Genee en René van der Gijp besloten na de ophef te stoppen met het programma. Vandaag Inside werd uiteindelijk weer hervat, maar Derksen weigerde excuses aan te bieden. Wel zei hij dat het niet zijn bedoeling is geweest om “mensen die echt getroffen zijn door seksueel geweld” te pijnigen.

Lees ook: ‘De Johan Derksen-zaak is een ziekmakende vorm van Pavlov-journalistiek’

Bekijk meer van

Johand Derksen

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.