— maandag 31 augustus 2015, 16:52 | 0 reacties, praat mee

OM: ‘Rechtmatige inbeslagname camera plaats delict’

Koen van Weel / ANP XTRA

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een verklaring uitgegeven omtrent een inbeslagname van een camera op een plaats delict in Hippolytushoef. De fotograaf in kwestie was eerder dan de politie op het plaats delict en maakte foto's van de plek waar een stoffelijk overschot werd aangetroffen. Er bestond volgens het OM het vermoeden van een misdrijf.

De eigenaar van de camera werkt wel beroepsmatig als fotograaf, maar niet als nieuwsfotograaf. Hij was derhalve niet in bezit van een politieperskaart, die fotojournalisten meer rechten geeft. De inbeslagname vond volgens het OM plaats omdat er beelden zijn gemaakt voor de politie aanwezig was. In het kader van waarheidsvinding kon op basis van artikel 94 van het Wetboek van Stafvordering invordering plaatsvinden.

Omdat de foto’s wat betreft waarheidsvinding niets konden bijdragen, heeft de man vandaag de camera weer teruggekregen. Omdat de fotograaf niet als journalist werkt, is specifieke bescherming die journalisten wel kennen (onder meer rond bronbescherming) niet van toepassing. Inmiddels staat vast dat de man die werd aangetroffen in het Wieringerrandkanaal inderdaad door een misdrijf om het leven is gekomen. Meer bij het Openbaar Ministerie

Bekijk meer van

Openbaar Ministerie

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.