— maandag 2 maart 2020, 15:09 | 1 reactie, praat mee

OM: geen strafrechtelijk onderzoek NOS na aangifte Arnold Karskens

Arnold Karskens in 2011 | ANP

Het Openbaar Ministerie stelt geen strafrechtelijk onderzoek in naar de NOS en hoofdredacteur Marcel Gelauff, bericht de omroep. Vorig jaar deed journalist Arnold Karskens aangifte, na maandenlang een 'zwartboek' te hebben bijgehouden van vermeende journalistieke misstappen van de NOS.

In de ruim anderhalf jaar dat de berichtgeving door Karskens werd gevolgd, zou de NOS volgens de aanklacht niet-objectief hebben bericht over onder meer Trump, de Europese Unie en zou er in de berichtgeving van antisemitisme en discriminatie sprake zijn.

Karksens noemde dat er binnen de NOS-berichtgeving sprake is van een stelselmatige vooringenomenheid. Dat past volgens Karskens niet bij een organisatie die uit algemene middelen wordt betaald. Een minister zou de NOS-hoofdredacteur moeten kunnen ontslaan bij disfunctioneren, opperde Karksens vorig jaar, zoals dat nu al kan bij burgemeesters.

Het OM constateert na lezing van het zwartboek geen strafbare feiten. Het NOS-bestuur of de Raad van Toezicht zijn het aanspreekpunt voor klachten, aldus het OM. Verder kan de NOS zich beroepen op journalistiek vrijheid. Karskens kan nog een zogeheten artikel-12-procedure beginnen. Meer bij NOS

Praat mee

1 reactie

Simon Hammelburg, 3 maart 2020, 15:33

Geen STRAFbare feiten betekent niet dat Karskens geen gelijk heeft.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.