— dinsdag 17 december 2019, 09:09 | 0 reacties, praat mee

Karskens: minister moet hoofdredacteur NOS kunnen ontslaan

Arnold Karskens in 2011 | David Dam / ANP

Journalist Arnold Karskens vindt dat de hoofdredacteur van de NOS door de verantwoordelijke minister ontslagen moet kunnen worden, als die niet functioneert. "Als een burgemeester niet functioneert, vliegt hij er ook uit", aldus Karskens in een interview met actualiteitenrubriek EenVandaag.

Karskens houdt al jaren een zwartboek bij waarin de NOS in zijn ogen gekleurd, sturend of al dan niet bewust verkeerd bericht. Hij noemt dat een stelselmatige vooringenomenheid en dat past volgens Karskens niet bij een organisatie die uit algemene middelen wordt betaald.

EenVandaag-verslaggever Erik van Prooijen merkt op dat juist die financieringsvorm onafhankelijkheid mogelijk maakt, maar volgens Karskens doet de NOS dat niet: “De hoofdredacteur houdt zich niet aan de taak die hij opgedragen heeft gekregen: onafhankelijk nieuws brengen. En dan is het simpel: je doet het goed of je verdwijnt.”

De minister moet in zo’n geval kunnen ingrijpen, vindt Karskens. Hij maakt onderscheid tussen journalistieke programma’s van ledenomroepen, omdat die de vrijheid hebben het nieuws “vanuit hun eigen bril te bekijken”. De NOS heeft de taak onafhankelijk nieuws te brengen. “Dan moet je dat ook doen. We zijn als journalisten geen heiligen”, stelt Karskens.

In een reactie tegenover EenVandaag noemt NOS-hoofdredacteur Marcel Gelauff het verbijsterend dat een journalist pleit voor het afschaffen van de journalistieke onafhankelijkheid door de positie van de hoofdredacteur van de NOS afhankelijk te maken van de politiek. Meer bij EenVandaag

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.