— vrijdag 14 augustus 2009, 08:49 | 0 reacties, praat mee

Censuur in boek over cartoons

Uitgeverij Yale University Press heeft besloten dat de cartoons over profeet Mohammed niet in het boek The Cartoons that Shook the World mogen worden opgenomen. Het boek, dat in november verschijnt, is een reconstructie van de crisis begin 2006, toen honderden stierven bij geweld in islamitische landen, naar aanleiding van blasfemisch geachte prenten in een Deense krant. De universiteit was na raadpleging met verschillende deskundigen geadviseerd om de cartoons weg te laten. Dat meldt de auteur van het boek Jytte Klausen, politicologe en hoogleraar aan de Brandeis Universiteit in Massachusetts. 'Amerikaanse belangen zouden worden geschaad. Geweld tussen moslims en christenen in Nigeria zou volgen, zeiden ze. Ik ging met tegenzin akkoord. Ik kon niet bij een andere uitgeverij aankloppen met het verhaal dat ik bij Yale weg was wegens veiligheidsrisico’s.’ Na een discussie tussen de politicologe en de universiteit bleek dat de uitgeverij geen enkele cartoon over Mohammed wilde plaatsen. De directeur van de uitgeverij, John Dionatich zegt in The New York Times dat iedereen die wil, de betreffende cartoons gewoon op internet kan vinden. Meer bij De Pers / Welingelichte Kringen

Bekijk meer van

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.