website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Oekraïne: redactiechef persbureau RIA Novosti opgepakt

Lars Pasveer — Geplaatst in rechtszaak op woensdag 16 mei 2018, 12:21

De opgepakte RIA Novosti-redactiechef Kyrill Visjinski | Yevhen Kotenko / EPA

De opgepakte RIA Novosti-redactiechef Kyrill Visjinski | Yevhen Kotenko / EPA

Nieuws In Oekraïne is de redactiechef van de lokale tak van het Russische persbureau RIA Novosti opgepakt op verdenking van omkoping. Kirill Visjinski zou volgens de Oekraïense veiligheidsdiensten tienduizenden euro's hebben ontvangen om met gekleurde berichtgeving het Oekraïense leger in een kwaad daglicht te stellen en desinformatie te verspreiden rond de situatie op de Krim.

Veiligheidsdienst SBOe zou op dinsdag ook huiszoekingen hebben gedaan bij collega’s van Visjinki. De Rus wordt van landverraad beschuldigd, meldt blog Nieuws uit Oekraïne op basis van lokale media.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov heeft geprotesteerd tegen de arrestatie en huiszoekingen en verwijst naar eerdere maatregelen die Oekraïne nam tegen specifiek Russische media in het land. Vorig jaar wees Oekraïne Russische journalisten uit en trok de accreditatie van diverse Russische media in.

Harlem Désir, verantwoordelijk voor Mediavrijheid binnen de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) heeft zijn zorgen over de arrestatie en huiszoekingen uitgesproken.

“Ik herhaal mijn oproep aan autoriteiten om het werk van buitenlandse journalisten niet onnodig te beperken en zo de vrijheid van informatie en de persvrijheid niet te verstoren”, aldus Désir.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Journalist van het jaar 2018

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.