training eu starters

— maandag 22 augustus 2022, 11:27 | 1 reactie, praat mee

Obama’s huisfotograaf Pete Souza aangeklaagd voor hergebruik zelfgemaakte, rechtenvrije foto

Pete Souza in 2018, tijdens de opening van de tentoonstelling 'Obama: An Intimate Portrait' in Berlijn. | Jörg Carstensen / DPA

Fotojournalist Pete Souza is woedend over een claim van rechtenorganisatie WENN voor een foto die hij zelf maakte en publiceerde in zijn online portfolio. Souza was onder president Obama fotograaf in het Witte Huis. Officiële foto's die in dat kader werden gemaakt vallen onder Amerikaans recht per definitie binnen het publieke domein. Laatste wijziging: 22 augustus 2022, 21:39

De foto waar WENN het recht op claimt werd in 2009 gemaakt en toont Obama en toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton tijdens een onderonsje aan boord van het presidentiële vliegtuig Airforce One. De foto is nog te vinden op een gearchiveerde Flickr-stream, waar de foto ook direct is te downloaden.

Souza vertrok in 2017 bij het Witte Huis en herpubliceerde de foto in datzelfde jaar in een overzicht op zijn eigen website. Hij werd onlangs benaderd door Copytrack, een Berlijns bedrijf dat voor rechthebbenden vermeende auteursrechtschendingen op internet opspoort. WENN houdt zich vooral bezig met foto’s van bekende personen.

Souza wees Copytrack op het feit dat de foto in kwestie binnen het publiek domein valt, maar Copytrack is onverbiddelijk dat hij moet betalen voor auteursrechtschending. Souza zette het verhaal op Instagram, waar hij ook regelmatig - en gekoppeld aan actueel nieuws - foto’s herplaatst.

“Resumerend: ik heb deze foto gemaakt. Het valt in het publieke domein. WENN werpt zich op als licentiehouder voor publicaties van die foto. Copytrack dreigt met juridische stappen tegen me omdat ik deze foto op mijn website heb gezet”, aldus een woedende Souza. “You can’t make this shit up”, aldus de fotograaf.

WENN noch Copytrack hebben publiek gereageerd op de controverse.

Rechtenvrije foto’s leveren wel vaker problemen op. Onder meer het ANP claimde recht op foto’s die door NASA voor educatieve of informatieve zijn vrijgegeven, maar ook in hun database te koop zijn.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

photopress, 22 augustus 2022, 18:24

Helaas heb je van dit soort acherdeurtjes bedrijfjes die proberen en het nog eens proberen.
Voor grote bedrijven en uitgevers lopen ze hard maar voor de individuele fotograaf ach die laten ze links liggen.
Even zovaak vangen ze bot of dat bedrijfje uit België die eigenlijk het zelfde doet dienst niet voor terug deinst een achteraf deurwaarder(tje)
AANMANINGEN EN CLAIMS
Te laten sturen om mensen bang te maken.
Kan ik in beginsel wel begrijpen helaas zijn dit soort cowboys alleen maar op geld uit.
Dat het Amateur Nederlands Persbureau die flikt geeft wel aan dat ze in geld.nood zitten want laten we eerlijk zijn ze hebben mijn inziens toch ook wel een juridische afd.die dit vooraf kan nagaan of er op een foto of iets dergelijks copyright berust of dat deze vrij is van copyright enz.
Maar ja net als permissie machine rpoberen ze maar.
Ik heb die persoon een keer gezien bij de rijdende rechter en moest lachen om zijn uiterlijk wat bij mij overkwam als een zwerver ergens onder een brug vandaan die probeerde geld te verdienen met mensen lastig vallen.
Oké ook van mij zijn er heel wat foto’s gestolen en werd toen ik fatsoenlijk vroeg deze van Fakebook af te ha ook en aangifte gedaan bij de politie omdat we een nieuwjaarsduiken hadden gefotografeerd omdat we iemand in een pinguïn en een struisvogel outfit hadden gekiekt.
Na het verhaal te hebben verteld liep de agent hard en lachen weg dus omdat iemand mijn foto’s.moest verwijderen deden ze valse aangiften van onzedelijke fotografie tja daar sta je dan voor een krant te kieken.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.