— dinsdag 4 mei 2021, 13:55 | 0 reacties, praat mee

NVJ wil t-shirt met verwerpelijke anti-journalistieke tekst uit online winkel

Het shirt is op het moment van schrijven gewoon te koop. | Doradotee.nl

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) heeft bij een Nederlandse online t-shirtwinkel de verwijdering geëist van een shirt met daarop een "zeer verwerpelijke tekst die aanzet tot geweld tegen journalisten". Een identiek shirt leidde bijna vijf jaar geleden ook tot ophef in de Verenigde Staten.

Dat shirt werd toen door webwinkel Zazzle na protesten verwijderd. Een Trump-aanhanger droeg het shirt tijdens een rally van de toenmalige presidentskandidaat.

Op Twitter maakten mensen zich gisteren, gezien de Dag van de Persvrijheid en de tanende persvrijheidssituatie in Nederland, boos over het shirt en de onsmakelijke boodschap.

Een gisteren door Villamedia aan de webwinkel verstuurde mail met vragen over het product bleef onbeantwoord. Op het fysieke adres van Doratee in het Gelderse plaatsje Keijenborg is een bloemenzaak gevestigd. Op recensiesite Trustpilot wordt de winkel slecht beoordeeld en als nepsite weggezet.

“In het huidige klimaat waarin journalisten bijna dagelijks worden geconfronteerd met intimidatie en geweld vinden wij het onaanvaardbaar dat een Nederlandse webshop T-shirts met deze opdruk verkoopt”, schrijft NVJ-secretaris Paul Teixeira (Dagbladen, Lokale Media en Tijdschriften) aan de webwinkel.

Het shirt moet uiterlijk 7 mei uit de winkel verdwijnen anders volgt mogelijk aangifte vanwege aanzetten tot geweld, waarschuwt Teixeira. Op het moment van schrijven is het shirt nog verkrijgbaar.  Er zijn ook andere, meer positief getinte shirts te koop.

Bekijk meer van

NVJ NVJ

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.