— donderdag 7 november 2019, 15:59 | 0 reacties, praat mee

NVJ wijst bod omroepwerkgevers af, noemt gedrag ‘onfatsoenlijk’

© Foto: Remco Gielen

De NVJ vindt het eindbod in de cao-onderhandelingen met de Publieke Omroep-werkgevers 'ontoereikend' en wil van de leden weten of het moet doorgaan om tot een beter resultaat te komen. De reactie van de werkgevers op de impasse wordt door NVJ-onderhandelaar Wais Shirbaz als 'onfatsoenlijk' betiteld. 'Je kunt het ook chantage noemen.'

De vakbonden hadden om tien procent loonsverhoging over 2 jaar (dit jaar en volgend jaar) gevraagd. Werkgevers bieden 1,5 procent vanaf oktober dit jaar, 2 procent vanaf januari en 1 procent per 1 oktober. Op die manier is het salaris eind volgend jaar 4,5 procent hoger. Ook wordt over 2019 eenmalig 2 procent geboden.

De NVJ wil structureel een procent hoger uitkomen door de eerste twee keer het salaris een half procent meer te verhogen. Shirbaz: ‘Vergeet niet, de inflatie over dit jaar is 2,7 procent. En het salaris gaat niet met terugwerkende kracht omhoog, maar pas vanaf 1 oktober. Dus feitelijk gaan werknemers er niet op vooruit. Ons aanvankelijke bod ging uit van twee keer prijscompensatie en twee keer een salarisverhoging, samen tien procent. Daar hebben we nu voldoende op ingeleverd’.

De omroepen kijken daar anders naar. In een toelichting naar het personeel schrijven de werkgevers dat hun bod ‘hoog’ is. Bovendien is het beperkt geldig. Als de werknemers niet voor half november akkoord zijn, is het geld dat voor 2019 klaarligt verdwenen. Shirbaz: ‘Dat is niet alleen onzin, het is ook onfatsoenlijk om de zaak zo op scherp te zetten. Ik vind het chantage.’

De werkgevers melden ook dat in informele gesprekken met de bonden partijen ‘elkaar nog verder zijn genaderd.’ Gerard Schuiteman, onderhandelaar namens de NPO en de RPO: ‘Wellicht kunnen werknemersorganisaties met positieve terugkoppeling van de medewerkers het voorstel alsnog omarmen’.

Shirbaz: ‘Het kenmerk van informele gesprekken is dat ze informeel zijn en dus formeel niet bestaan. Als de werkgevers melden, dat we elkaar verder zijn genaderd, kan ik feitelijk en formeel melden dat dat niet het geval is. En dat de kans dat dat wel gebeurt er zo niet groter op wordt. Mijn advies aan de leden is: volhouden. Deze onderhandelingen zijn nog niet ten einde.’

Bekijk meer van

NVJ NVJ

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.