data als kans

— woensdag 30 september 2020, 12:00 | 0 reacties, praat mee

New Skool Media past voorwaarden aan na gesprekken met NVJ en Freelancevoorwaarden.nl

ANP

Uitgeverij New Skool Media heeft na gesprekken met de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) en project Freelancevoorwaarden de eigen inkoopvoorwaarden aangepast. Freelancers krijgen extra ruimte om hun werk ook elders te verkopen. Laatste wijziging: 30 september 2020, 13:02

De uitgever wijzigde december 2019 de inkoopvoorwaarden en trok daarmee de aandacht van zowel de vakvereniging als Freelancevoorwaarden.nl, van freelancer (en Villamedia-collega, red.) Nick Kivits. Slecht enkele kleine aanpassingen zouden die voorwaarden een stuk prettiger maken voor freelancers.

New Skool Media was bereid hierover te praten, hetgeen na meerdere gesprekken afgelopen zomer resulteerde in aanpassingen, die als addendum aan freelancers zijn verstuurd.

Belangrijke wijzigingen zijn een nuancering van de vrijwaring die New Skool Media eist voor auteursrechtenschendingen die samenhangen met geleverd werk. Die vrijwaring staat nog steeds in de voorwaarden, maar freelancers zijn op hun beurt gevrijwaard als die schending door de uitgever is begaan. “Het geeft freelancers de zekerheid dat ze niet buiten hun handelen om een auteursrechtenschending aan hun broek krijgen”, schrijft Kivits.

Wie voor New Skool Media gemaakt werk ergens anders ziet opduiken, mag nu ook zelf optreden tegen die auteursrechtschending. Dat was eerst voorbehouden aan de uitgeverij. Verder bevatten de nieuwe voorwaarden een eerlijker verdeling als co-producties door New Skool Media worden doorverkocht. In de nieuwe voorwaarden wordt bij de verdeling meer rekening gehouden met de geleverde prestatie - bijvoorbeeld slechts enkele zinnen tekst bij een omvangrijke fotoreportage.

Op aandringen van de NVJ is deze maand ook een passage verwijderd waarin de freelancer persoonlijkheidsrechten moest afstaan. In principe kon het werk dan onder een andere naam worden gepubliceerd.

Ook krijgen freelancers iets meer ruimte om binnen de exclusiviteitstermijn werk te hergebruiken. Was dat eerst volledig onmogelijk, kunnen freelancers nu binnen kaders materiaal zoals citaten in ander werk opnemen. Een freelancer mag nog steeds niet binnen deze termijn een vrijwel identiek werk bij de concurrent publiceren.

Alle wijzigingen staan beschreven op de site van Freelancevoorwaarden. De partijen prijzen New Skool Media voor hun bereidheid de eigen voorwaarden nog eens tegen het licht te houden. Kivits: “Wie volgt? Zowel de NVJ als Freelancevoorwaarden.nl denken graag mee.”

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.