banner festival 23

— dinsdag 7 december 2021, 16:23 | 1 reactie, praat mee

NVJ verzoekt WNL besluit over Mark Koster terug te draaien

© Frans van Zijst / Novum

De NVJ heeft Bert Huisjes, algemeen directeur en hoofdredacteur van omroep WNL, per brief verzocht de werkzaamheden van freelance journalist Mark Koster niet stop te zetten. Ook wil de NVJ graag in gesprek met WNL over het opstellen van een redactiestatuut voor de omroep, waarmee de redactionele onafhankelijkheid beter is vastgelegd.

Koster werd vorige week bedankt voor zijn medewerking aan de mediarubriek in WNL Op Zaterdag, omdat hij samen met Marthe-Geke Bracht onderzoek doet naar het publieke omroepbestel. Het eerste deel verscheen vorige week bij Follow the Money. Huisjes is van mening dat Koster gedurende zijn onderzoek naar de NPO niet kan optreden als mediadeskundige in WNL-programma’s, omdat hij dan mogelijk over zijn eigen onderzoek zou moeten praten.

Algemeen secretaris Thomas Bruning en secretaris omroepzaken Wais Shirbaz schrijven namens de NVJ dat Huisjes met deze stap een alarmerend signaal afgeeft, zowel aan journalisten als aan het publiek. Een journalist moet de vrijheid hebben alle onderwerpen te onderzoeken, ook als deze de belangen van de eigen organisatie raken. “Op het moment dat het oppakken van een dergelijk onderwerp tot gevolg heeft dat iemand een deel van zijn werk of inkomen kwijtraakt, dan treft dat de door ons allen zo gekoesterde redactionele onafhankelijkheid direct”, aldus de NVJ in de brief aan Huisjes.

De NVJ verzoekt Huisjes daarom het besluit in te trekken, zodat Koster zijn werk bij WNL kan hervatten. Meer bij de NVJ

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

GJ de Groot, 9 december 2021, 02:32

Reeds omdat het ‘wij van wc-eend’ zou worden, kon Mark Koster zijn eigen artikel niet behandelen en dat begrijpt hij, Mark Koster, wél heel goed, maar Bert Huijsjes duidelijk niet. Jammere zaak, want Koster en Spijkers matchten goed en ik luisterde er graag naar. Maar ja, in januari 2022 zie ik WNL op zaterdag niet meer in het zendschema (https://www.nporadio1.nl/gids/2022/1/8) van NPO Radio 1 staan.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.