— vrijdag 3 december 2021, 12:00 | 0 reacties, praat mee

Mark Koster verliest mediarubriek na publicatie bij FTM

De mediarubriek in WNL Op Zaterdag waar journalist Mark Koster aan meewerkt, is per ingang van deze week geschrapt. Reden daarvoor is een onderzoek dat Koster samen met Marthe-Geke Bracht doet naar het publieke omroepbestel. Laatste wijziging: 3 december 2021, 13:08

Het eerste deel van dat onderzoek werd deze week gepubliceerd door Follow The Money. In het verhaal stellen Koster en Bracht dat de NPO centraal gezag probeert te verwerven over de omroepen, terwijl die laatsten vechten voor hun bestaan.

Zowel Koster als WNL-directeur/hoofdredacteur Bert Huisjes bevestigen het vertrek aan Villamedia. Koster: “Naar aanleiding van dat artikel werd ik vandaag door Bert Huisjes gebeld. Hij vertelde dat het niet handig was om de rubriek bij WNL Op Zaterdag nu te continueren, omdat we dan over de NPO en het onderzoek zouden moeten praten. En dat past niet.”

Volgens Koster zou het helemaal niet nodig zijn geweest om bij WNL Op Zaterdag over het onderzoek te praten. “De rubriek ging sowieso altijd over andere media. Ik heb er nooit iets van mezelf besproken of geplugd. Ook niet toen ik nog bij Quote zat. Maar als Margreet (Spijker, red.) er iets over zou vragen, dan zou ik natuurlijk wel antwoord geven.”

Huisjes vult in een ander gesprek aan: “Ik heb Mark Koster inderdaad gevraagd om gedurende zijn onderzoek en publicaties naar de NPO en omroepen voorlopig een stap terug te doen als mediadeskundige in de programma’s van WNL. Met zo’n aangekondigde omvangrijke publicatiereeks is het journalistiek ongemakkelijk om het hier niet over te hebben. En om het er wekenlang wel over te hebben, zou betekenen dat we de bevindingen en beschrijvingen onderschrijven. Dat kan ik nu maar voor een klein deel inschatten.”

Huisjes stelt de andere verhalen in de reeks van Koster met belangstelling zal volgen. “Op basis van het eerste artikel kan ik nu slechts vaststellen dat ik zijn smakelijke vertelstijl herken, net zoals ik onderken dat er rancune en teleurstellingen bestaan bij oud-medewerkers in het publieke bestel. Het voorlopige eerste beeld dat hij schetst, laat ik voor rekening van de onderzoekende auteur. Gezien mijn eigen informatiepositie zal ik de latere publicaties vanzelfsprekend beoordelen op het onderscheid tussen de feiten en de beelden, die mij bekend zijn. Dat is mijn werk als onafhankelijke hoofdredacteur binnen de NPO, met een verantwoordelijkheid voor de inhoud van de WNL programma’s.”

In een reactie bij Spreekbuis.nl laat WNL Op Zaterdag-presentatrice Margreet Spijker weten dat een vaste WNL-medewerker de rol van Koster over zal nemen. Ze benadrukt dat de medewerker zelf de keuze mag maken welk medianieuws er wordt besproken.

Spijker stelt zelf dat WNL-directeur Huisjes de journalistieke onafhankelijkheid hoog in zijn vaandel heeft staan, maar dat het specifieke item een precaire situatie voor WNL in het bestel kan opleveren. Eerder werd al bekend dat WNL Op Zaterdag aan het begin van het nieuwe jaar van de radio verdwijnt.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.