banner anp

— dinsdag 26 januari 2021, 08:45 | 0 reacties, praat mee

NVJ trekt aangifte tegen Dave Roelvink om bezit politieperskaarten in

Dave Roelvink op het Museumplein in Amsterdam - © Robin Utrecht / ANP

Dave Roelvink heeft maandagavond een post op Instagram verwijderd waarin hij meerdere valse politieperskaarten liet zien die hij wilde gaan gebruiken. Hij deed dit na de aankondiging van juridische stappen die de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) wilde nemen. De perskaarten zijn niet afkomstig van de beroepsvereniging.

Algemeen-secretaris Thomas Bruning noemde het eerder bij De Telegraaf een kwalijke zaak. “Dit is gewoon valsheid in geschrifte”, aldus Bruning, die benadrukt dat Roelvink ‘de passen niet van ons heeft gekregen’. “We gaan juridische actie ondernemen. We gaan hem civiel aanklagen en dan kijken wat we strafrechtelijk gaan doen.”

Afgelopen weekenden deed Roelvink via Instagram verslag van de rellen op het Amsterdamse Museumplein. Hij heeft aangegeven dat het een beginnersfoutje was, als reporter.

De NVJ stelt blij te zijn dat Roelvink de opname heeft verwijderd. “Hij had van ons nog wat duidelijker tegen al zijn volgers mogen zeggen dat valsheid in geschrifte zeer strafbaar is”, stelt Bruning. “Maar wat ons betreft is hiermee nu de kous af.” Bruning beklemtoont dat de juridische stappen weer op tafel komen als Roelvink zich in de toekomst alsnog met een valse perskaart uitgeeft als journalist.

Politieperskaarten zijn bij de NVJ aan te vragen en bedoeld om journalisten in staat te stellen hun werk uit te voeren in door de politie afgezette gebieden om verslag te doen van bijvoorbeeld ongevallen, demonstraties, rellen en calamiteiten. Er gaat een procedure vooraf aan het kunnen bestellen van zo’n pas, om te zien of de aanvrager wel voldoet aan de eisen. Meer bij De Telegraaf

 

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.