— donderdag 28 juli 2016, 13:13 | 0 reacties, praat mee

OM coördineert aangiftes bedreigde journalisten

ANP Jerry Lampen

Het Openbaar Ministerie gaat de aangiftes van bedreigde journalisten in Nederland extra in de gaten houden. Het parket in Amsterdam gaat de aangiftes van bedreigde journalisten landelijk coördineren. Dat is afgesproken met de NVJ. Diverse Nederlandse en Turkse journalisten worden bedreigd met geweld en geïntimideerd en hebben daarvan aangifte gedaan. Directe aanleiding is de mislukte coup in Turkije en de nasleep daarvan die ook in Nederland zorgt voor veel spanningen in de Turks-Nederlandse gemeenschap. Onderling tussen aanhangers van Erdogan, Gülen, en andere groeperingen, maar ook richting verslaggevers bij demonstraties. Laatste wijziging: 28 juli 2016, 13:23

Bedreigde journalisten hebben de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) benaderd met het verzoek om ondersteuning en advies. Het college van procureurs-generaal, de top van het Openbaar Ministerie, neemt de meldingen die bij de NVJ zijn binnengekomen zeer serieus.

‘Gezien het zwaarwegende belang van een vrije en onbelemmerde nieuwsgaring’, schrijft college-voorzitter Herman Bolhaar, gaat het parket in Amsterdam de aangiftes van bedreigde journalisten landelijk coördineren. Het lokaal bevoegde parket zal de individuele aangifte blijven afdoen, maar met de maatregel wil het OM meer zicht krijgen in de aard en het aantal van de bedreigingen dat landelijk binnenkomt. De resultaten zullen door het OM Amsterdam periodiek met de NVJ worden teruggekoppeld.

De NVJ zal nieuwe aangiftes die bij haar binnenkomen, doorsturen naar het parket in Amsterdam. Uiteraard gebeurt dat alleen met instemming van de betrokken journalist.

In z’n algemeenheid geeft de NVJ het volgend advies aan bedreigde journalisten en/of redacties:
- Bij acuut geweld of bedreiging 112 bellen (politiemeldkamer)
- Ook bij gevoel onveiligheid (dus als ‘t wat minder concreet lijkt): neem contact op met politie en maak melding, doe desnoods ook aangifte. De journalist staat dan in elk geval op het netvlies van de meldkamer. Bij een noodoproep kan dan sneller gehandeld worden.
- Bij concrete bedreigingen: altijd aangifte doen
- Stuur kopie van aangifte naar NVJ, die desgewenst doorstuurt naar OM.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.