word studentlid

— vrijdag 15 december 2023, 15:54 | 0 reacties, praat mee

NVJ is ‘onplezierig verrast’ door mogelijke overname van RTL door DPG

NVJ is ‘onplezierig verrast’ door mogelijke overname van RTL door DPG
© Levin den Boer/ANP

De mogelijke overname van RTL door DPG Media zorgt voor een 'nog verdere mediaconcentratie', stelt de NVJ in reactie op het nieuws. Laatste wijziging: 15 december 2023, 16:00

Thomas Bruning, algemeen secretaris van de NVJ, schrijft het volgende over de voorgenomen overname: ‘De voorgenomen overname door DPG van RTL Nederland heeft ons op zeer onplezierige wijze verrast.

Al jaren uiten wij onze zorgen over het hoog geconcentreerde media-landschap en deze overname zou leiden tot nog verdere mediaconcentratie. 

Het heeft onvermijdelijk grote impact op journalistiek niveau, omdat de nieuwstitels van RTL en DPG nu al een zeer groot gedeelte van het Nederlandse publiek bereiken.

Het vergroot de machtspositie van een nu al dominante speler in het Nederlandse journalistieke medialandschap en heeft zowel op redactioneel niveau, voor onze leden, als voor het publiek grote gevolgen.

Daarom zullen wij nu eerst met onze leden in gesprek gaan over de mogelijke verdere consequenties van dit voornemen en daarna uiteraard aan de betrokken bedrijven opheldering vragen over de voorwaarden en garanties.

Lees ook: Mediabedrijf DPG Media wil RTL Nederland overnemen voor 1,1 miljard euro

Wij staan op dit moment uiterst kritisch tegen deze verdere mediaconcentratie, omdat deze het overeind houden van een pluriform medialandschap nog moeilijker maakt.

Wij zullen zeker ook in contact treden met de ACM en het Commissariaat voor de Media die deze overname zal moeten gaan beoordelen. Het maakt de onderhandelingspositie van freelancers en toeleverende mediabedrijven nog kwetsbaarder. 

Helaas is de journalistiek inhoudelijke toets iets dat tot op heden ontbreekt in de beoordeling vauit de ACM. Het is dus hoog tijd dat ook de politiek hier kritisch naar kijkt. In dat verband benadrukken het belang van de aanstaande wetgeving op Europees niveau, de European Media Freedom Act, die juist als het gaat om dit soort overnames scherpe randvoorwaarden wil stellen.’

Bekijk meer van

RTL Nederland dpg media dpg

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.