banner festival 23

— donderdag 23 maart 2023, 14:27 | 0 reacties, praat mee

NTR geeft WOII-aflevering van geschiedenisserie geen disclaimer

Een scène uit de documentairereeks Het Verhaal van Nederland. - © NTR

De NTR gaat niet in op het verzoek van vier organisaties van verzetsstrijders om een disclaimer te plaatsen voor een aflevering van het programma Het Verhaal Van Nederland. Dat laat de omroep donderdag weten. De verzetsstrijders hadden hiertoe opgeroepen omdat zij vinden dat het programma "misleidende informatie" bevat. Laatste wijziging: 23 maart 2023, 14:31

In de aflevering over de Tweede Wereldoorlog wordt gesteld dat er in Nederland relatief weinig verzet was tegen de Duitsers. “De NTR heeft oog voor de gevoeligheid rondom het onderwerp, maar is het niet eens met de kritiek”, laat een woordvoerder weten. “De aflevering is, net als de hele serie, met veel zorg gemaakt en een disclaimer met de strekking dat de uitzending een ‘onvolledig en onjuist beeld’ schetst, zou geen recht doen aan deze zorgvuldigheid.”

De omroep belooft wel online “meer context” te bieden over het verzet in Nederland. Op de website van de serie is een extra verwijzing geplaatst naar eerder gemaakte NTR-programma’s over het verzet in de Tweede Wereldoorlog. Deze verwijzing zal komende zaterdag bij de herhaling van de aflevering op NPO 1 ook in beeld te zien zijn, meldt de omroep.

De vier organisaties zijn een crowdfunding gestart om juridische stappen te ondernemen tegen de NTR. De vier organisaties, Stichting 1940-1945, Stichting Herinnering LO-LKP, Stichting Jacoba van Tongeren en Stichting Verzetsmuseum, gaan zich beraden op de weg die nu bewandeld gaat worden. “We gaan aan iedereen die onze grief steunt vragen een klein bedrag bij te dragen aan juridische stappen”, aldus Van Tongeren. “Wij laten het hier niet bij zitten. Dat zijn we verplicht aan iedereen die zijn leven heeft geriskeerd in de oorlog om de Duitsers te dwarsbomen.”

Een expert van het NIOD, het Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies, stelde woensdagavond in het radioprogramma Met het Oog op Morgen dat het niet duidelijk is hoeveel verzet er in Nederland plaatsvond. Veel verzetsdaden kwamen niet aan het licht. Bovendien was er zeker in de eerste decennia na de oorlog weinig aandacht voor verzetswerk van vrouwen en jongeren en verzetsdaden waarbij geen geweld werd gebruikt.

Bekijk meer van

NTR

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.