banner festival 23

— dinsdag 12 mei 2015, 08:52 | 0 reacties, praat mee

‘Nrc.next houdt op te bestaan in huidige vorm’

Nrc.next gaat ophouden te bestaan in haar huidige vorm. De huidige redactie zal verdwijnen. Eén grote NRC-redactie zal een ochtend- en avondkrant gaan maken. Dit zijn in hoofdlijnen de plannen van de hoofdredactie en de uitgever, die in het najaar uitgevoerd moeten gaan worden. Dat meldt de Volkskrant dinsdag op basis van een interne mail die wordt bevestigd door bronnen bij NRC Handelsblad en nrc.next. Laatste wijziging: 19 mei 2015, 12:49

Hoofdredacteur Peter Vandermeersch kan het nieuws niet bevestigen, maar zegt wel dat hij “werkt aan versteviging van de twee kranten.” Mark Kranenburg, voorzitter van de redactieraad, zegt dat het gaat om plannen in een ‘embryonaal stadium’. De redactieraad komt in juni met een advies over het beleid, dat aan de redactie wordt voorgelegd.

Het is de bedoeling dat de toon en inhoud van Nrc.next op de schop gaan. De opvolger van de krant moet urgenter worden en er worden artikelen van NRC Handelsblad gebruikt. Met deze nieuwe aanpak gaat NRC de concurrentie aan met andere ochtendbladen en hoopt de uitgever de oplagedaling te stoppen.

Nrc.next werd gelanceerd in 2006 en had een jong publiek als doelgroep voor ogen. Inmiddels lezen vooral veertigers de krant. Over de koers van nrc.next is binnen de hoofdredactie van NRC al langer discussie. Rob Wijnberg stopte in 2012 als hoofdredacteur van nrc.next. Hans Nijenhuis volgde hem op als chef en kreeg de opdracht om de krant meer nieuwsgericht te maken. Hij legde die functie in mei neer. Nijenhuis kondigde volgens de Volkskrant intern aan dat hij als bedenker van het oorspronkelijke idee de nieuwe plannen met de ochtendkrant niet kan uitdragen. Inmiddels is hij chef van de opinieredactie van NRC Handelsblad. Zijn opvolger is René Moerland.

In zijn redactieblog stelt Vandermeersch dat hij liever niet had gezien dat de plannen op deze wijze en met woorden als “verdwijnt”, “willen af van” en “opgaan” in de openbaarheid waren gekomen.

“Gedragen door de pakweg 200 journalisten van NRC, van wie een aantal (zoals nu ook het geval is) specifiek aan next zullen verbonden zijn. Wat het precies wordt, kan en wil ik nog niet vertellen. Dat begreep de collega van De Volkskrant ook wel. Maar dat het een bijzonder najaar wordt voor de lezers van nrc.next, NRC Handelsblad en nrc.nl, is duidelijk”, aldus Vandermeersch.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.