de tegel publieksprijs 2020

In verband met Tweede pinksterdag is Villamedia maandag 1 juni gesloten. Vacatures die vrijdag 29 mei na 15.00 uur binnenkomen worden pas dinsdag 2 juni geplaatst.

— vrijdag 25 augustus 2017, 09:27 | 0 reacties, praat mee

NRC verklaart archief heilig (op tikfout na)

ANP / Evert Elzinga

Wanneer kan de redactie van NRC uit eigen beweging zaken in het digitaal archief corrigeren of aanvullen? Mag dat überhaupt wel? En hoe maakt de krant dat duidelijk aan zijn lezer? Dat staat geschreven in het nieuwe 'online correctie- en verwijderbeleid' dat NRC enkele weken geleden toevoegde aan zijn stijlboek.

Dat meldt hoofdredacteur Peter Vandermeersch in een blog. “Heel veel redacteuren hebben toegang tot het systeem en kunnen dus, indien ze dat wensen, relatief makkelijk stukken achteraf aanpassen. Dat roept principiële beroepsethische kwesties op”, aldus Vandermeersch. Hij stelt dat een archief betrouwbaar moet zijn en de lezer de voorgeschiedenis van verhalen moet laten zien, geschiedvervalsing moet voorkomen en een rol kan spelen in juridische procedures.

Volgens het nieuwe beleid kiest NRC ervoor nooit berichten te verwijderen en berichten nooit achteraf te anonimiseren (ook niet als geïnterviewden daarom vragen). Het NRC gaat ook fouten corrigeren en stelt die correcties altijd te melden bij het stuk, behalve als het gaat om een onschuldige tikfout. Wel stelt Vandermeersch dat er in bijzondere gevallen uitzonderingen mogelijk zijn op de regels. “Maar wanneer we die toepassen zijn we daar altijd open en transparant over.”

Brekende nieuwsverhalen nemen binnen de regels een aparte positie in, stelt de hoofdredacteur. “Die verhalen zijn vrijwel nooit in één keer af. Een bericht is dan de op dat moment ‘best beschikbare versie van de waarheid’, maar wordt naar aanleiding van verdere nieuwsontwikkelingen geupdatet, uitgebreid met reacties, en soms ook gecorrigeerd.”

Bekijk meer van

Peter Vandermeersch NRC

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl
020-30 39 750

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

Karen Bais
020-30 39 756

Sofia van Wijk
020-30 39 711

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.