training eu starters

— maandag 24 september 2018, 08:55 | 0 reacties, praat mee

NRC meldt nu ook het nieuws dat ze niet melden

NRC heeft een nieuwe rubriek: Is dit nieuws? Daarin legt de redactie uit waarom bepaalde nieuwsonderwerpen de site (nog) niet gehaald hebben. Dat legt hoofdredacteur Peter Vandermeersch uit in zijn hoofdredactionele column. Laatste wijziging: 24 september 2018, 09:00

‘Berichten over waarom iets geen nieuws is op een nieuwssite? Waarom doen we dit? Kort gezegd: omdat we denken dat ook dat onze taak is’, aldus Vandermeersch.

Uit zijn column: De redactie van NRC gaat dagelijks met tientallen nieuwsonderwerpen aan de slag. Los van erg veel eigen onderzoek gaat het nu eens om nieuws dat door organisaties via persberichten naar buiten wordt gebracht, dan weer om onderzoek waar nieuws van wordt gemaakt. Elke dag wegen we dat alles en beslissen we, na eigen onderzoek, om met dit nieuws aan de slag te gaan, of om er niks mee te doen.

Het nieuws is nog voorbarig, omdat nog maar moet blijken of een idee of plan er ook echt van gaat komen. Het nieuws blijkt al jaren bekend of het gaat om een PR-truc van een organisatie om in het nieuws te komen. Of, een klassieker: er wordt een wetenschappelijk onderzoek gepubliceerd dat groot in het nieuws komt, terwijl eerder tal van andere wetenschappelijke onderzoeken tot een totaal andere conclusie kwamen.

Tot nu toe meldden we daarover niks aan onze lezers (want: ‘geen nieuws’, concluderen we op de redactie). Nu willen we daar transparanter over zijn. We willen u op die manier helpen om nieuws te wegen dat u wellicht op andere plekken heeft gezien. En tegelijkertijd nemen we u met dit blog mee in de overwegingen en beslissingen die wij op de redactie van NRC elk uur van de dag maken over ‘of iets nieuws is’.

Bekijk meer van

Peter Vandermeersch NRC

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.