training eu starters

— woensdag 13 juli 2022, 15:50 | 0 reacties, praat mee

NRC en De Limburger moeten verhalen over CDA’er Knops rectificeren

© CC BY-SA 2.0 / ssalonso

UPDATE NRC en De Limburger moeten berichtgeving over vermeende bevoordeling van CDA-Kamerlid Raymond Knops rectificeren. De rechtbank in Amsterdam vonniste woensdag dat NRC Media en Mediahuis Limburg onrechtmatig hebben gehandeld door Knops ervan te beschuldigen dat hij 'voor tienduizenden euro's' bevoordeeld zou zijn bij de aankoop van zijn woning in de gemeente Horst aan de Maas. Laatste wijziging: 13 juli 2022, 16:18

In elke digitale versie van beide media over deze beschuldiging moeten NRC en De Limburger een link naar de uitspraak plaatsen, voorzien van de tekst: “De rechter heeft geoordeeld dat de in dit artikel gepubliceerde beschuldiging van “bevoordeling van tienduizenden euro’s” onrechtmatig is ten opzichte van Knops.”

NRC Media en Mediahuis Limburg moeten bovendien de proceskosten en de nota van de advocaat van Knops betalen.

Twee jaar geleden schreven de kranten dat Knops ‘voor tienduizenden euro’s’ bevoordeeld zou zijn bij de aankoop van een lap grond die hij kocht in de zogenoemde ‘ruimte-voor-ruimte-regeling’. Deze regeling voorzag in het slopen van oude varkensstallen in ruil voor woningbouw. Knops zou die grond te goedkoop gekregen hebben. Knops zelf stelt dat hij het normbedrag betaalde.

NRC-journalist Joep Dohmen zegt in een eerste reactie dat Knops op bijna alle punten in het ongelijk is gesteld. “We mochten schrijven dat hij bevoordeeld is”, aldus Dohmen. “Alleen het bedrag dat we noemden, tienduizenden euro’s, is volgens de rechtbank onvoldoende onderbouwd, en dat moet gerectificeerd worden.”

In het vonnis staat: “dat er voor NRC c.s. voldoende rechtvaardiging in de feiten is te vinden voor de conclusie dat eiser is bevoordeeld. Dat geldt echter niet voor de toevoeging dat die bevoordeling ‘tienduizenden euro’s’ bedraagt, zoals in de eerste publicaties wordt vermeld. In welke orde van grootte er voordeel is behaald is niet goed vast te stellen”, aldus de rechtbank. “Hetgeen NRC c.s. heeft gepubliceerd - dat eiser groter mocht bouwen dan in de bestaande regels voorzien en dat de regels voor hem zijn aangepast - is dan ook feitelijk juist”, aldus het vonnis.

NRC en De Limburger gaan nog overleggen of er hoger beroep wordt aangetekend.

Knops kwam in zijn betoog op 12 mei voor de rechtbank op voor “slachtoffers van de bende van Dohmen”, waarmee hij duidde op NRC-journalist Joep Dohmen. “Velen zijn getraumatiseerd, bang en geruïneerd”, aldus Knops in zijn pleitnota, die door Dohmen werd getweet. “Telkens hetzelfde patroon. Brutaal, intimiderend, bewijslast omkeren en ‘hoor en wederhoor’ als afvinklijstje.”

Het huidige CDA-Kamerlid sprak in dit verband over laster, kwaadsprekerij en anonieme bronnen.

Bekijk meer van

Raymond Knops NRC De Limburger

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.