word studentlid

— woensdag 27 september 2023, 07:14 | 0 reacties, praat mee

Rosanne Hertzberger op lijst van partij Pieter Omtzigt; stopt als columnist bij NRC

Rosanne Hertzberger op lijst van partij Pieter Omtzigt; stopt als columnist bij NRC
© ANP / Marlies Wessels

UPDATE Pieter Omtzigt gaat de verkiezingen in met onder anderen NRC-columniste Rosanne Hertzberger en Sandra Palmen. Hertzberger schrijft sinds 2009 een column voor de krant. Palmen schreef de inmiddels beruchte memo-Palmen, waarin zij waarschuwde voor de volkomen uit de hand gelopen toeslagenaffaire. Laatste wijziging: 27 september 2023, 14:24

Hertzberger stopt als columnist voor NRC nu zij op de kandidatenlijst van de partij Nieuw Sociaal Contract staat. Dat heeft de microbioloog woensdag laten weten aan ANP. Zaterdag verschijnt haar laatste bijdrage in de krant.

Palmen staat op plek 5, Hertzberger op 17. De partij Nieuw Sociaal Contract (NSC) van Omtzigt staat op ongeveer 25 zetels in de peilingen. Met haar kandidering als Kamerlid staakt NRC de wekelijkse column van Hertzberger in de zaterdagkrant, zo meldt de krant in een nieuwsbericht. 

Verder staat voormalig CDA-Kamerlid en huidig woordvoerder van Omtzigt, Nicolien van Vroonhoven, op plek 2. Op plaats 3 staat Judith Uitermark, strafrechter in Haarlem, die zich heeft gespecialiseerd in mediation tussen slachtoffers en daders. Op plek 4 staat voormalig ambassadeur Caspar Veldkamp. Op 6 staat Eddy van Hijum, oud-CDA-Kamerlid en schrijver van het verkiezingsprogramma van NSC.

Op plek 7 staat Aant Jelle Soepboer, wethouder in Dokkum en omstreken voor de Fryske Nasjonale Partij. Op de 13e plek staat het begin deze maand stilletjes vertrokken VVD-Tweede Kamerlid Folkert Idsinga. CDA-leider van de Amsterdamse gemeenteraad Diederik Boomsma, tevens de enige CDA’er in de Amsterdamse raad, staat op de 21e plek.

De roast van de pers van Pieter Omtzigt tijdens het Festival van de Journalistiek

Vertrouwelingen
Omtzigt maakte pas in de zomer bekend dat hij met een eigen partij meedoet aan de verkiezingen. Achter de schermen had hij al maandenlang met een groepje vertrouwelingen de oprichting voorbereid. Bijna 2500 mensen hadden gesolliciteerd voor een plekje op de lijst. Er zijn uiteindelijk 44 mensen geselecteerd.

Omtzigt zit sinds 2003 met korte onderbrekingen in de Tweede Kamer. Tot 2021 was hij lid van de CDA-fractie, maar na een intern conflict ging hij verder als zelfstandig Kamerlid. Voor die tijd had hij zich vergeefs opgeworpen als nieuwe lijsttrekker voor het CDA. De interne verkiezing werd nipt gewoon door Hugo de Jonge. Toen hij zich later terugtrok, nam Wopke Hoekstra het roer over ten koste van Omtzigt.

Hij werd pas echt bekend bij het grote publiek toen op uitgelekte notities van verkenner Kajsa Ollongren bij zijn naam ‘functie elders’ stond. Het leverde grote problemen op bij de formatie van het vierde kabinet van Mark Rutte.

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.