NPO zet financiele sanctie door, Ongehoord Nederland wordt met 2,5% gekort op budget

De Adviescommissie Bezwaarschriften Publieke Omroepen heeft alle bezwaarpunten van Ongehoord Nederland tegen de voorgenomen financiële sanctie van de NPO afgewezen. Het besluit van 5 juli 2022 om 2,5% op het aan de omroep toegekende budget voor 2022 in te houden, blijft hiermee in stand. Wel wordt de sanctie met tien procent verlaagd. Dat leidt uiteindelijk tot een korting van 84.098,19 euro op het omroepbudget van Ongehoord Nederland.
De Adviescommissie adviseert de Raad van Bestuur van de NPO om het bezwaar van Ongehoord Nederland ongegrond te verklaren, omdat de Adviescommissie het sanctiebesluit op alle fronten als rechtmatig beoordeelt. Ook mocht de NPO van de Adviescommissie het rapport van de Ombudsman van 7 juni 2022 gebruiken als grondslag voor dit besluit en ziet de Adviescommissie geen redenen om aan de juistheid van de conclusies van de Ombudsman te twijfelen. Tenslotte oordeelt de Adviescommissie dat ‘geen sprake is van een beperking van de vrijheid van meningsuiting, omdat geen sprake is van een directe inhoudelijke bemoeienis met programma’s van ON!’.
Bij het bepalen van de hoogte van de sanctie oordeelt de Adviescommissie dat de NPO al ‘met veel relevante omstandigheden rekening heeft gehouden’. Wel stelt de Adviescommissie om het uiteindelijke bedrag uit coulance nog iets te verlagen, omdat het om een jonge, onervaren omroep gaat. Het gehele besluit op het bezwaar van Ongehoord Nederland is te lezen via de website van de NPO.
‘Met de geldboete wil de NPO het zwijgen opleggen aan andersdenkenden in Nederland’, laat Ongehoord Nederland woensdagmiddag weten via haar website. De omroep vindt het besluit een ‘een aanval op de Vrijheid van Meningsuiting [sic] in Nederland’.
‘Ongehoord Nederland vertolkt de gevoelens van miljoenen Nederlanders die een kritische stem willen horen over onder andere massa-immigratie, klimaathysterie en de verstikkende invloed van woke op onze samenleving’, schrijft de omroep. ‘Iedere geldboete van de NPO, hoe laag ook, is volgens ON het zwijgen opleggen aan andersdenkenden in Nederland en daarmee handelt de NPO in strijd met artikel 7 van de Grondwet en de Mediawet.’
De omroep heeft haar gehele bezwaarschrift ook gepubliceerd. Ongehoord Nederland zegt het besluit verder aan te willen bij de rechter. Desnoods stapt de omroep ‘naar het hoogste gerechtscollege, het Europees Hof voor de Rechten van de Mens’.
Praat mee