website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

NPO zegt oplossing toe rond privacy-vragen NPO Start

Lars Pasveer — Geplaatst in privacy op woensdag 31 januari 2018, 09:23

NPO

NPO

Nieuws De NPO zegt 'binnen enkele weken' een oplossing te hebben om tegemoet te komen aan zorgen rond privacy bij gebruik van de NPO Start-app, waarmee programma's zijn terug te zien. Gebruikers moesten nu verplicht instemmen met het delen van bepaalde gegevens met adverteerders.

Digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom en de Consumentenbond klaagden bij de NPO over deze dwingende regels: zonder ermee in te stemmen is de NPO Start-app onbruikbaar. De organisaties vonden dat je werd verplicht ‘met persoonsgegevens te betalen’ voor een publieke dienst.

De NPO heeft Bits of Freedom een reactie gestuurd, waarin het stelt dat de gegevens niet persoonlijk zijn (onder meer het ip-adres en een unieke advertentie-identificatiecode) en “gangbare technologie in mobiele apparaten” betreft. De NPO werkt aan een keuze-optie, zoals gebruikers van NPO Start in een reguliere webbrowser ook hebben.

Bits of Freedom is ondanks de toezegging dat de oplossing er over enkele weken zal zijn niet tevreden. “De gegevens die verzameld worden, zoals het ip-adres, zijn dat volgens de toepasselijke wetgeving en uitspraken van de hoogste Europese rechter wel degelijk”, aldus David Korteweg van Bits of Freedom.

Ook andere vragen over wie verantwoordelijkheid draagt voor het kunnen volgen van kijkers en kijkgedrag zijn volgens Korteweg niet naar tevredenheid beantwoord. Meer bij Bits of Freedom

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

expertisedag 2019

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.