— woensdag 28 september 2022, 12:46 | 0 reacties, praat mee

NPO-omroepen willen journalistiek niet meer samenwerken met ON

© ANP / Hollandse Hoogte / Peter Hilz

Een aantal NPO-omroepen wil op journalistiek gebied niet meer samenwerken of praten met omroep Ongehoord Nederland. Dat heeft WNL-hoofdredacteur Bert Huisjes woensdag gezegd in het NPO Radio 1-programma Spraakmakers. Hij spreekt namens een aantal omroepen, waaronder KRO-NCRV, MAX en WNL. "We overleggen hier nog over, maar er tekent zich een meerderheid af", aldus Huisjes. Laatste wijziging: 28 september 2022, 12:47

Het standpunt kwam voort uit een overleg tussen de hoofden journalistiek van de meeste omroepen. Dit overleg vindt met enige regelmaat plaats. “We willen niet meer met Ongehoord over journalistiek praten, omdat wat zij doen geen journalistiek bedrijven is”, aldus Huisjes in de uitzending. “Ze maken een pamflet-achtig programma waarin structuren worden gebruikt die we herkennen uit de journalistiek. Maar de interviewers zijn Twitter-agitatoren als Raisa Blommestijn, zonder enige journalistieke ervaring of achtergrond.”

Ook keuren de omroepen af dat er in Ongehoord Nieuws zelden wederhoor wordt gepleegd. “Iemand bij wie in de Tweede Kamer de microfoon wordt dichtgezet, mag bij Ongehoord in een soort journalistieke setting helemaal leeglopen”, aldus Huisjes. Hij lijkt te doelen op Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet. Hem werd tijdens de Algemene Beschouwingen in de Kamer het woord ontnomen omdat hij suggestieve uitlatingen deed over minister Sigrid Kaag en de Britse universiteit waar zij op had gezeten. De dag daarna was Baudet te gast in Ongehoord Nieuws. “Ongehoord Nieuws streeft geen journalistieke doelen na. Het enige doel is het verlengen van de stem van Forum voor Democratie.”

Volgens Huisjes is het journalistieke overleg met Ongehoord-baas Arnold Karskens “al een keer volledig ontspoord en geëindigd in geschreeuw”. De WNL-baas beklemtoont dat het journalistieke overleg van de NPO niet gaat over de vraag of de omroeplicentie van Ongehoord Nederland ter discussie staat. “Wat mij betreft moeten ze uit het bestel. Maar het gaat nu om een andere discussie: dat ze geen journalistiek bedrijven en het programma niet zo mogen noemen.”

Ongehoord Nederland kreeg eerder een financiële sanctie van de NPO na een onderzoek van de Ombudsman naar klachten dat de omroep onjuiste en onbetrouwbare informatie verspreidt, dat de journalisten onvoldoende kritische vragen stelden en dat de gasten vooral uit rechtse hoek kwamen. Dit zou in strijd zijn met de Journalistieke Code van de NPO. De Ombudsman achtte deze klachten grotendeels gegrond. De Ombudsman heeft een nieuw onderzoek ingesteld na een veelbesproken item waarin zonder enige context filmpjes werden getoond van willekeurige zwarte mensen die witte mensen in elkaar slaan.

Huisjes is niet de eerste omroepbaas die zich kritisch uitlaat over Ongehoord Nederland. KRO-NCRV-directeur Peter Kuipers en Omroep MAX-baas Jan Slagter stelden eerder al dat Ongehoord uit het bestel moet worden gezet. Staatssecretaris Gunay Uslu legt de bal tot nu toe bij de NPO neer in het dossier Ongehoord.

Arnold Karskens en Ongehoord Nederland waren woensdagochtend niet voor commentaar bereikbaar.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.