banner festival 23

— donderdag 22 september 2022, 13:48 | 0 reacties, praat mee

Directeur KRO-NCRV: ‘Zet Ongehoord Nederland per direct uit het publieke bestel’

Peter Kuipers, directeur van publieke omroep KRO-NCRV - © KRO-NCRV

Peter Kuipers, de directeur van publieke omroep KRO-NCRV, doet donderdag een oproep in de NRC om de kersverse publieke omroep Ongehoord Nederland 'per direct' uit het publieke bestel te laten verwijderen. Kuipers is de eerste omroepbestuurder die zich op deze manier uitspreekt. De uitzendingen van de omroep noemt Kuipers 'pure journalistieke bagger'. Laatste wijziging: 23 september 2022, 09:37

Kuipers zegt tegen NRC ‘in alle staten’ te zijn geweest na het zien van de eerste uitzending van ‘Ongehoord Nieuws’, het talkshowachtige programma van Ongehoord Nederland dat meervoudig negatief in het nieuws kwam omdat gasten er - zonder enig serieus weerwoord - de wildste complottheorieën konden verspreiden. In de jongste aflevering sprak presentator Raisa Blommestijn over ‘blancofobie’ en ‘omgekeerd racisme’. Ze gebruikte daarbij meermaals het n-woord - zonder dat zij op enige manier tegengesproken werd.

De NPO legde de nieuwe omroep een boete op wegens het ‘stelselmatig schenden’ van de journalistieke code van de NPO. Alle publieke omroepen spraken zich al uit tegen de omroep, die zij ‘onethisch, vals en racistisch’ noemden. Ook doet de ombudsman van de publieke omroep momenteel nader onderzoek naar de uitzendingen van Ongehoord Nederland. De ombudsman ontving naar eigen zeggen een ‘recordaantal’ klachten over Ongehoord Nederland.

De staatssecretaris van Media zou volgens Kuipers de zendmachtiging van Ongehoord Nederland ‘per direct’ moeten intrekken. “Wat nu nodig is, is waar het bij de entree van Ongehoord Nederland aan ontbrak: bestuurlijke moed, bij het ministerie en de leiding van de publieke omroep. We kunnen wel wachten tot er wéér een rapport komt, excuses en rectificaties eisen of met nóg een sanctie komen. Maar als we eerlijk zijn, dan weten we genoeg.”

De omroepbestuurder erkent tegenover de krant dat hij er zelf ook ‘ingetuind’ is. “Minister Slob, de NPO, maar ook wij als collega-directeuren dachten: met twee indringende gesprekken vooraf en een handtekening van directeur Karskens onder de journalistieke code durven we het wel aan. Maar uit niets blijkt de intentie om zich aan afspraken te houden. Daarmee brengt deze omroep de NPO schade toe.”

In eerste instantie zou NRC met omroepbestuurder Kuipers spreken over de ‘nieuwe identiteit’ van de omroep, maar tijdens het interview ‘sijpelde de actualiteit binnen’. Na lang onderzoek kwam de omroep tot haar eigen hernieuwde kernwaarden: ‘De KRO-NCRV staat voor een wereld die eerlijker, groener en liever kan’. Is dat nog wel veelzeggend voor een omroep met christelijke wortels? Snappen de leden van de omroep dat nog wel? “Soms niet meteen, maar als ik hen vertel dat het ons om hun kinderen en kleinkinderen te doen is, dan altijd.”

Alle omroepen van de NPO willen dat het Commissariaat voor de Media op “zeer korte termijn” een oordeel velt of Ongehoord Nederland de mediawet heeft overtreden. Dat laat Arjan Lock, de voorzitter van het College van Omroepen, donderdag weten aan het ANP.

Ongehoord Nederland ligt onder vuur na een veelbesproken racisme-item in de uitzending van Ongehoord Nieuws van vorige week donderdag. De NPO stelde dat met dit item “de grens van redactionele vrijheid is bereikt” en vroeg de mediawaakhond om een oordeel.

Het Commissariaat liet daarop weten niet te kunnen zeggen wanneer dit oordeel kan worden geveld, omdat de vraag deel uitmaakt van een groter onderzoek naar de betrouwbaarheid van journalistieke producties. “Het Commissariaat is toezichthouder, het is haar taak om hier iets van te vinden”, aldus Lock, die ook voorzitter van de raad van bestuur van de EO is.

‘Commissariaat moet haast maken’

Alle omroepen van de NPO willen dat het Commissariaat voor de Media op “zeer korte termijn” een oordeel velt of Ongehoord Nederland de mediawet heeft overtreden. Dat laat Arjan Lock, de voorzitter van het College van Omroepen, donderdag weten.

Zij hebben hier volgende week ook een gesprek over met de mediawaakhond. “Alle omroepen voelen een groot ongemak en grote verontwaardiging bij wat er donderdag is gebeurd”, aldus Lock. “Discriminatie en racisme zijn niet welkom in ons bestel. En journalistieke regels dienen serieus genomen te worden.”

Het bestuur van Ongehoord Nederland liet vrijdag naar aanleiding van de ophef daarover weten niemand met het item te hebben willen beledigen: “Van racisme, discriminatie of het oproepen tot geweld moeten wij niets hebben en wij nemen als omroep afstand hiervan.”

Lock vindt dat Ongehoord Nederland met deze reactie geen excuses heeft gemaakt: “Het enige dat we weer horen is: sorry voor de ophef. We gaan niet zomaar roepen dat een omroep uit het bestel zou moeten, we hebben procedures en regels. Maar we willen nu wel dat de toezichthouder zich erover uitspreekt.”

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.